NEXUSnet.md http://nexusnet.md migrate smarter, return better Wed, 06 Aug 2014 10:10:24 +0000 en-US hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.5.1 Cum să afli despre programele de finanțare a afacerilor /cum-sa-afli-despre-programele-de-finantare-a-afacerilor/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=cum-sa-afli-despre-programele-de-finantare-a-afacerilor /cum-sa-afli-despre-programele-de-finantare-a-afacerilor/#comments Wed, 06 Aug 2014 10:10:24 +0000 NEXUSnet /?p=1909 Citește mai departe ]]> Atunci când vine vorba de oportunitățile de lansare și dezvolatere a unei afaceri cea mai mare problemă este lipsa unei surse unice de informare. Există foarte multe programe de finanțare și acordare a subvențiilor, exista instituții care acordă diverse facilități, doar că nu toți antreprenorii cunosc despre ele, pentru că în multitudinea canalelor de informare e greu să nu te rătăcești.

Acum aveți ocazia unică să găsiți informația generală despre toate oportunităţile de finanţare a afacerilor: ratele dobânzii, finanţatorii, bănci sau instituţii participante, perioada de graţie, termenul de scadenţă, suma totală disponibilă şi altele. Tot ce trebuie să faceți este să accesați portalul finantare.gov.md

finantaregov

Mai multe detalii despre fiecare program de finanţare în parte puteţi afla la contactele indicate în dreptul acestora. Informaţia dată va fi permanent actualizată de către Cancelaria de Stat.

Acest portal este o inițiativă a Guvernului Republicii Moldova de a susține sectorul privat, prin mobilizarea de la partenerii săi de dezvoltare bani în condiţii preferenţiale. Beneficiind de această asistenţă (scheme de credit, granturi sau subvenţii), antreprenorii moldoveni pot să-şi dezvolte afacerile, să-şi crească semnificativ calitatea şi capacitatea de export a produselor, astfel devenind mai competitivi şi creând noi locuri de muncă. Ratele dobânzii la aceste finanţări preferenţiale sunt mai joase, sau, în cadrul granturilor şi subvenţiilor, nu există. De asemenea, perioada de rambursare a împrumuturilor este de câteva ori mai mare decât la creditele comerciale, multe din ele având şi perioade de graţie.

Alături de partenerii noștri din cadrul Cancelariei de Stat, vă invităm să explorați această platformă şi vă urăm succes în dezvoltarea afacerii dumneavoastră, prezente sau viitoare!

]]>
/cum-sa-afli-despre-programele-de-finantare-a-afacerilor/feed/ 0
Vezi noile prevederi pe care trebuie să le îndeplinești pentru a munci legal în Rusia /vezi-noile-prevederi-pe-care-trebuie-sa-le-indeplinesti-pentru-a-munci-legal-in-rusia/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=vezi-noile-prevederi-pe-care-trebuie-sa-le-indeplinesti-pentru-a-munci-legal-in-rusia /vezi-noile-prevederi-pe-care-trebuie-sa-le-indeplinesti-pentru-a-munci-legal-in-rusia/#comments Mon, 04 Aug 2014 09:27:04 +0000 NEXUSnet /?p=1899 Citește mai departe ]]> Vrei să pleci la muncă în Rusia? Ia aminte, începând cu luna august 2014 intră în vigoare noile modificări ale legislației ruse privind statutul juridic al cetățenilor străini pe teritoriul Federației Ruse.

munca-Rusia-am2

În conformitate cu acestea, toți cetatenii straini, inclusiv din Republica Moldova, care pleacă în Rusia cu scopul de a munci sunt OBLIGAȚI să bifeze/însemne în Cartela migrațională (documentul ce se completează la trecerea frontierei Federației Ruse) rubrica ”angajare în câmpul muncii”.

ATENȚIE! În cazul în care se va indica altă rubrică (de ex. turism, tratament etc.), solicitările pentru patente sau permise de lucru pe care le vei depune ulterior la birourile Serviciului Federal al Migrației (SFM) vor fi RESPINSE. Asta se stipulează într-un comunicat informativ publicat pe pagina Agenției Naționale pentru Ocuparea Forțelor de Muncă.

Amintim că începând cu 1 ianuarie 2015, cetățenii altor state care doresc să lucreze legal în Federația Rusă (solicită permis de muncă sau patentă), fie cer dreptul de ședere provizorie, vor fi obligați să prezinte documente ce atestă cunoașterea limbii ruse, cunoașterea istoriei Rusiei și bazelor legislației Federafiei Ruse.

Ce documente trebuie prezentate:

  • Certificatul ce atestă cunoașterea limbii ruse, cunoașterea istoriei Rusiei și a bazelor legislației rusești
  • Document eliberat de organele statului sau de către o instituție de învățământ de pe teritoriul statului ce intra în componența URSS până în anul 1991.

Cetățenii străini ce au obținut permisul de ședere permanentă sau de lucru până la 1 ianuarie 2015, vor prezenta certificatul respectiv la momentul solicitării de prelungire a termenului de ședere legală.

]]>
/vezi-noile-prevederi-pe-care-trebuie-sa-le-indeplinesti-pentru-a-munci-legal-in-rusia/feed/ 0
S-au întors acasă pentru a sădi o afacere parfumată /s-au-intors-acasa-pentru-a-sadi-o-afacere-parfumata/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=s-au-intors-acasa-pentru-a-sadi-o-afacere-parfumata /s-au-intors-acasa-pentru-a-sadi-o-afacere-parfumata/#comments Fri, 01 Aug 2014 11:51:30 +0000 NEXUSnet /?p=1892 Citește mai departe ]]> În timp ce mulţi moldoveni abia aşteaptă să îşi facă bagajele pentru a-şi găsi norocul în altă parte, o familie de migranţi din raionul Cahul a revenit acasă după un deceniu de pribegie şi, în mai puţin de o lună, a reușit să pună pe roate o afacere profitabilă cu flori. Echipa NEXUS se poate mândri că a pus și ea un strop la sădirea acestei afaceri. Cum? Aflați în cele ce urmează.

Deşi au stat mult timp departe de casă, muncind în comerţ, în inima Moscovei, au avut curajul să lase totul baltă şi să revină în ţara de unde a plecat acum doisprezece ani, pentru a o lua de la-nceput. Este povestea Verei Crăciun și a soțului ei.

image-aa46d402f434a51878bcd0fe8f1a099bc20660da85c69d4667b70cc49c9d7448-V

Chiar dacă ştia bine cu ce vroia să se ocupe de azi înainte, şi anume să comercializeze flori, de care este pasionată, Vera se simțea oarecum dezorientată, mai ales în ceea ce ține de aspectele legale. Care este modalitatea de înregistrare a unei întreprinderi și ce instituție este abilitată să o facă? Pentru a afla răspunsurile, ea s-a adresat la Centrul NEXUS Cahul.

Pe lângă faptul că i-au oferit informaţiile corespunzătoare, echipa NEXUS Cahul au şi însoţit-o personal pe doamnă la Camera Înregistrării de Stat, apoi la Inspectoratul Fiscal ca să se asigure că totul decurge ca la carte.

”Procedura în sine a durat doar trei zile. Aceasta a surprins-o pe femeie care, fiind plecată de atâta timp din Republica Moldova, avea mari temeri că nu i se vor explica multe lucruri sau că va fi tratată incorect, ceea ce de fapt nu s-a întâmplat”, spune directorul Centrului NEXUS Cahul, Carolina Cartofeanu.

Astfel, în mai puţin de o lună, Vera Crăciun a reuşit să pună pe roate un mic magazin de comercializare a florilor în Basarabeasca care este, de altfel, şi unicul de acest fel în oraş.
Femeia este convinsă că fără ajutorul celor de la NEXUS, procesul ar fi fost mult mai anevoios, întrucât ea era slab informată. În același timp, ea recunoaşte că lucrurile în ţară s-au schimbat de când a fost plecată, și acum îşi încurajează soţul să îşi deschidă la rândul lui propria afacere cu banii câştigaţi peste hotare.

image-6c4ed0e1bd9b4931a808c30a891dbcb8a0006b49e5297191a5192ae9f68dc676-VDeşi au dat startul afacerii lor recent, rezultatele nu s-au lăsat mult aşteptate. În perspectivă, cei doi soţi doresc să îşi extindă micul business de familie pentru a se ocupa nu doar de comercializarea florilor vii sau a plantelor de apartament, dar şi de organizarea decorurilor florale pentru diferite evenimente.

Motivaţi de colaborarea fructuoasă cu echipa NEXUS Cahul, mai mulți tineri antreprenori din regiune sunt determinaţi să caute noi oportunităţi de finanţare. În acest scop, aceştia se pregătesc să apeleze la Programul Pare 1+1, deşi, li se pare încă neverosimil faptul că statul este gata să contribuie cu jumătate din suma investiţiilor preconizate la deschiderea afacerilor.

”Raionul Basarabeasca este unul slab-dezvoltat din punct de vedere economic, de aceea ne bucură enorm faptul că Vera Crăciun a spart într-un fel gheaţa şi că nu i-a fost frică să investească. Sperăm că istoria ei de succes va motiva şi alţi migranţi sau beneficiari de remitenţe să investească în afaceri durabile acasă”, a adăugat Carolina Cartofeanu.

]]>
/s-au-intors-acasa-pentru-a-sadi-o-afacere-parfumata/feed/ 0
Prima rândunică din sectorul privat la NEXUS Ungheni /prima-randunica-din-sectorul-privat-la-nexus-ungheni/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=prima-randunica-din-sectorul-privat-la-nexus-ungheni /prima-randunica-din-sectorul-privat-la-nexus-ungheni/#comments Tue, 29 Jul 2014 15:48:47 +0000 NEXUSnet /?p=1870 Citește mai departe ]]> Nu ați priceput încă ecuația NEXUS? Iată câteva indicii:

Pe de o parte avem parametrul X = clienții noștri, adică moldovenii implicați mai mult sau mai puțin în procesul de migrație.

Pe de altă parte avem parametrul Y = partenerii noștri, adică instituțiile publice, companiile private și organizațiile neguvernamentale care prestează servicii ce pot acoperi necesitățile clienților.

Ce face NEXUS? Corect. Egalează  acești doi parametri:

X = Y

Cum? Prin exemplul ce urmează.

Dacă săptămâna trecută am încheiat-o cu o poezie primită în semn de mulțumire din partea uneia din clientele noastre, astăzi vom vorbi despre primul acord de parteneriat încheiat oficial cu o companie privată din Ungheni.

6932 partnership agreement signingFoarte mulți doritori de a pleca peste hotare au nevoie să-și traducă actele, fie de stare civilă, fie de absolvire a instituțiilor de învățământ sau de oricare altă natură. Se mai întâmplă să fie necesară traducerea actelor de devamare, a diverselor contracte juridice încheiate în străinătate. Clienții NEXUS Ungheni nu sunt o excepție în acest sens.

Întrucât nu suntem noi cei împuterniciți legal de a presta asemenea servicii, a fost nevoie de a stabili un parteneriat cu un birou de traduceri local.

”Atunci când căutăm parteneri, mai ales din sectorul privat, ne orientăm în primul rând pe cât de încredere sunt, spune Dana Țîgulea, specialist relații sector privat NEXUS Ungheni. Or unul din principiile manifestului NEXUS este cooperarea cu parteneri siguri care ne împărtășesc misiunea și care oferă servicii de calitate corespunzătoare, precum și  sprijinul necesar în satisfacerea  dorințelor și necesităților reale ale clienților noștri. Iată de ce nu am avut îndoieli când am semnat acordul de parteneriat cu Biroul de Traduceri din Ungheni.”

Liliana Vortolomei, directorul companiei, a început această afacere de la un birou foarte mic, astăzi ea are deja 5 colaboratori care fac traduceri din/în următoarele limbi: română, rusă, engleză, franceză, italiană, spaniolă, portugheză, germană, greacă și ucraineană.

Cel mai important pentru NEXUS este că Biroul de Traduceri din Ungheni, cu o experiență de peste 8 ani pe piața de profil, asigură clienților:

  1. Confidențialitatea
  2. Calitatea traducerilor
  3. Punctualitatea
  4. Perseverența

6945 partnership agreement signing

”Când am intrat în oficiul Lilianei, povestește Dana Țîgulea, m-am convins că perseverența nu este un cuvânt gol pentru această companie. Dumneaei m-a anunțat că a auzit deja de NEXUS în cadrul unui seminar de instruire organizat de Filiala Camerei de Comerț și Industrie din orașul Ungheni. Avem multe idei care în urma semnării acordului de parteneriat ar putea, de ce nu, lărgi spectrul serviciilor de traducere oferite acum.”

]]>
/prima-randunica-din-sectorul-privat-la-nexus-ungheni/feed/ 0
Încearcă pragul NEXUS de-a-l călca /incearca-pragul-nexus-de-al-calca/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=incearca-pragul-nexus-de-al-calca /incearca-pragul-nexus-de-al-calca/#comments Fri, 25 Jul 2014 10:19:39 +0000 NEXUSnet /?p=1848 Citește mai departe ]]> Cornelia Spătaru

Când lumea ți se pare mult prea mare,
Când frică-ți este s-o îmbrățișezi,
Când nu mai ai curaj să depășești hotare
La NEXUS, ai putea să te-adresezi.

Sau, poate, lumea ți se pare foarte mică,
Sau, poate, vrei să o cunoști neapărat:
Pentru călătorii în orișice orbită
La NEXUS vei gasi, numaidecât, un sfat.

La NEXUS vei găsi o îndrumare,
Un vis realizat, aici, mai poți găsi,
Iar de vei adresa, la ei, o întrebare,
Răspunsul cel mai bun îl vei primi.

Deja, când vei dori migrant să te numești,
Sau, poate, de-un pericol vrei a te priva,
Când o reîntoarcere frumoasă plănuiești:
Încearcă pragul NEXUS de-a-l călca!

Pentru noi nu este satisfacție mai mare când primim asemenea mesaje de mulțumire din partea clienților noștri.

Cornelia Spătaru este o tânără energică și dornică de a se implica în cât mai multe activități. Ea locuiește într-un sat din raionul Edineț, dar își face studiile la Chișinău.

În vacanță a venit acasă, dar a vrut să folosească acest timp pentru îmbogățirea cunoștințelor și capacităților sale.

- Am auzit că sunt organizații care oferă cursuri gratuite. Există așa ceva în raionul nostru și cum aș putea să mă înscriu și eu?

Iată întrebarea pe care ne-a adresat-o de îndată ce a pășit pragul Centrului NEXUS Edineț. După mai multe discuții, echipa noastră a aflat că o interesează în speță instruirea antreprenorială, întrucât se gândește pe viitor să-și lanseze o afacere.

Astfel, i-am sugerat să urmeze cursurile oferite de Filiala Camerei de Comerț și Industrie din orașul Edinet, prin Programul Național de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET), program destinat persoanelor tinere, cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 ani, care doresc să-și dezvolte abilități antreprenoriale, să lanseze sau să extindă o afacere proprie în zonele rurale în domeniul agriculturii sau producerii, creând astfel noi locuri de muncă.

Astăzi echipa NEXUS Edineț a fost invitată de Camera de Comerț și Industrie la ceremonia de înmânare a diplomelor pentru tinerii beneficiari ai cursurilor de abilitare economică, printre care a fost și Cornelia.

Mai mult decât atât, Cornelia nu este singura care s-a adresat la noi cu asemenea întrebări. Peste 10 tineri din raionul Edineț s-au înscris la aceste cursuri, ca urmare a răspunsurilor oferite de NEXUS.

IMG_0026

Pe final, aș vrea să menționăm că deși nu este plecată peste hotare și nici nu a fost vreodată acolo, Cornelia oricum face parte din categoria migranților și anume a migranților interni, adică a celor care migrează de la sate în orașe și vice versa. Migrația internă este un proces mai puțin reflectat în media, dar merită toată atenția noastră. Potrivit studiilor noastre, în prezent 217 000 din populația țării reprezintă migranții interni.

]]>
/incearca-pragul-nexus-de-al-calca/feed/ 0
Credite imobiliare destinate lucrătorilor migranți /credite-imobiliare-destinate-lucratorilor-migranti/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=credite-imobiliare-destinate-lucratorilor-migranti /credite-imobiliare-destinate-lucratorilor-migranti/#comments Wed, 23 Jul 2014 13:33:38 +0000 NEXUSnet /?p=1808 Citește mai departe ]]> Un pas înainte pentru platforma NEXUS în ceea ce privește parteneriatele private – Moldova Agroindbank ne-a oferit o instruire de excepție privind soluțiile financiar-bancare destinate migranților moldoveni și familiilor acestora.

banking-financial-sectors

Ce înseamnă asta?

Asta înseamnă că am avut ocazia să aflăm în detalii ce reprezintă singurul program bancar complex din ţara noastră care este preconizat și accesibil pentru cetățenii moldoveni aflați peste hotare și beneficiarii de remitențe.

Deci, acest program cuprinde următoarele produse şi servicii bancare:

  • Credite imobiliare
  • Depozite
  • Carduri bancare
  • Deservire bancară la distanţă M@IB Online
  • Remiteri de bani (transferuri băneşti)
  • Credite pentru business (PARE 1+1)

Despre fiecare din acestea puteți afla în detalii pe pagina bănciimaib

Important de reținut! Moldova Agroindbank este singura care oferă credite imboliare chiar și în condiția în care debitorul se află peste hotare pe termen lung și nu poate reveni des în țară. Cu alte cuvinte, pentru a menține relația cu banca nu este nevoie de prezența lui fizică în Moldova. Tot ce trebuie să facă este să împuternicească prin procură o persoană cu reședința permanentă în Moldova care să-l reprezinte în fața băncii.

În multe localități din Moldova observăm case de locuit, construcția cărora nu este dusă până la capăt.

Cum se întâmplă de obicei?

Oamenii pleacă în străinătate. Muncesc o anumită perioadă de timp. Acumulează un oarecare capital. Se întorc în țară. Încep lucrările de construcție, de exemplu pun fundamentul casei. La un moment dat banii se termină, dar nu și lucrările, oamenii fiind nevoiți să plece iarăși la muncă peste hotare ca să adune capital. Și așa construcția unei case durează ani de zile.

imobiliar casaCreditul imobiliar pentru lucrătorii migranți oferit de Agroindbank ar putea fi o soluție de a obține suma necesară într-o singură dată, în același timp oferindu-i solicitantului posibilitatea de a se afla peste hotare atât cât are nevoie. Despre cum puteți obține acest credit și ce condiții trebuie să îndepliniți, aflați accesând ACEST LINK sau sunați la numărul de telefon:

+373 22 856 555

Pentru noi acest program reprezintă o inițiativă de succes, când o companie din sectorul privat, mai ales din domeniul bancar, își ajustează produsele și serviciile la necesitățile reale ale cetățenilor noștri implicați în migrație.

Întrebarea noastră este dacă cineva din cititorii noștri au beneficiat de acest credit și cât de eficient a fost pentru ei?

De asemenea, vom reveni pe parcurs cu mai multe informații despre celelalte oferte ale băncii pentru lucrătorii migranți.

]]>
/credite-imobiliare-destinate-lucratorilor-migranti/feed/ 0
Ne spuneți: ”Săriți!” – Vă arătăm cât de înalt /ne-spuneti-sariti-va-aratam-cat-de-inalt/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ne-spuneti-sariti-va-aratam-cat-de-inalt /ne-spuneti-sariti-va-aratam-cat-de-inalt/#comments Mon, 21 Jul 2014 15:37:09 +0000 NEXUSnet /?p=1767 Citește mai departe ]]> Suntem oameni serioși, care știu să nu se ia prea tare în serios. Or, a fi profesionist înseamnă a acorda seriozitate lucrului pe care îl faci, și mai puțin propriei persoane. Asta a fost concluzia la care am ajuns în cadrul unui excelent exercițiu de consolidare a echipei.

7345 crazy team

Două zile petrecute în afara oficiului ne-au umplut de idei și energie, dar cel mai important ne-au apropiat unii de alții. Atunci când vorbim despre crearea unei comunități NEXUS, comunități bazate pe încredere – un cuvânt atât de puternic și concomitent fragil – pornim de la propria noastră echipă, de la crearea unei comunități interne.

Cât de bine ne cunoaștem unul pe altul?

Cât de bine știm să cooperăm între noi?

Cât de bine putem să ne autoironizăm?

Sunt întrebări la care am vrut să răspundem, dar și asupra cărora îndemnăm pe oricine să reflecteze.

Zilele astea ne-am convins că tocmai diferențele dintre oameni pot crea NU conflicte, ci o sinergie frumoasă, în care un membru al echipei poate complini ceea ce lipsește altuia și vice versa.

6531 Andrian team-building6491 Maria team-building

Ne-am convins că dincolo de simpatiile personale, într-un parteneriat e mult mai important respectul reciproc, iar stabilind acest principiu în interiorul echipei, îl putem respectiv aplica cu toți partenerii și clienții noștri.

6438 Violeta Dana

Nu în ultimul rând ne-am convins că umorul este acel scut de apărare care ne ajută să trecem mai ușor prin viață. Am învățat că o doză de ironie sănătoasă nu încurcă niciunui colectiv. Or, după cum spunea și scriitorul american Mark Twain: ”Omul care nu știe să facă haz de sine însuși, nu știe să facă haz de nimic”.

6469 Nick Andrian caricature7335 Nick Andrian FdZ caricature7337 Nick Andrian FdZ threesome caricature

Să știți că nu doar am participat la jocuri de echipă. Am petrecut o bună parte din timp făcând brainstorming-uri despre zilele diasporei ce urmează a fi organizate în viitorul apropiat în toate raionele țării, despre cum ne putem îmbunătăți activitatea astfel încât să fim mai aproape și mai eficienți pentru clienții noștri, despre ce putem face împreună cu partenerii noștri, dar despre toate astea în articolele viitoare.6513 Carolina6503 team-building

 

Acum am dori să încheiem cu principala concluzie a exercițiului nostru: NEXUS are o singură direcție – înainte. Ne spuneți: ”Săriți!” – Vă arătăm cât de înalt.

6629 jumping team

]]>
/ne-spuneti-sariti-va-aratam-cat-de-inalt/feed/ 0
Atenție, bagajul! Cât și ce putem transporta fără a plăti impozitele vamale. /atentie-bagajul-cat-si-ce-putem-transporta-fara-a-plati-impozitele-vamale/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=atentie-bagajul-cat-si-ce-putem-transporta-fara-a-plati-impozitele-vamale /atentie-bagajul-cat-si-ce-putem-transporta-fara-a-plati-impozitele-vamale/#comments Tue, 15 Jul 2014 10:24:35 +0000 NEXUSnet /?p=1720 Citește mai departe ]]> - Nu aveţi nimic de declarat?, îl întreabă vameşul pe călător.
- Ba da, papagalul meu.
- Atunci înseamnă că trebuie să plătiţi o taxă. Sunt scutiţi de vamă numai papagalii împăiaţi.
Deodată se auzi o voce răguşită din bagaje:
- Îţi arde de glume? Plăteşte imediat!

Un banc mai mult sau mai puțin luat din viață, doar pentru a vă ilustra cât de bizare pot fi situațiile când nu suntem informați. Fiți de acord că atunci când bagajul nostru este oprit sau returnat la vamă, nimănui nu-i arde de glume. Iată de ce e bine să știm cât și ce putem scoate sau introduce în țară, fără a plăti impozitele vamale.

13408034714_b58f77028f_z*Sursa pozei: aici.

Să începem cu întrebarea ”CÂT”?

10 000 de Euro (sau echivalentul lor) - este suma de bani pe care persoanele fizice au dreptul să o scoată sau s-o introducă în țară fără a face o declarație în scris autorităților vamale.

430 de Euro - este valoarea produselor pe care orice persoană fizică le poate transporta fără achitarea taxelor vamale, în cazul în care călătorește cu avionul sau cu vaporul.

300 de Euro – este valoarea bunurilor ce pot fi transportate pe cale terestră.

Acum să ne clarăficăm cu întrebarea ”CE”?

Pentru cei care vor să viziteze țările Uniunii Europene, iată lista produselor pe care le puteți transporta din Moldova fără a plăti taxele:

vama

ATENȚIE! Începînd cu anul 2009, nici un călător NU are voie să introducă în Uniunea Europeană produse din carne și lapte, nici chiar în bagajul de mână și nici în coletele poștale.

Excepţie constituie importul de produse din carne sau lapte din Croaţia, Franţa, Insulele Feroe, Groenlanda şi Islanda, cu condiţia ca aceste produse nu vor depăși cantitatea de 10 kilograme.

De asemenea, excepţia se aplică în ceea ce priveşte hrana pentru copii, precum şi alimentele pentru persoanele care au nevoie de un regim alimentar special.  Este permisă introducerea a numai 2 kg și numai în cazul în care aceste produse îndeplinesc următoarele condiţii:

  • nu necesită temperatură de refrigerare înainte de deschidere
  • sunt ambalate de producător pentru comercializare direct către consumatorul final, cu indicarea mărcii comerciale înregistrate
  • ambalajul este intact, cu excepţia cazului în care conţinutul este utilizat în acel moment

Pentru pește și produsele de mare restricția cantitativă este stabilită de până la 20 de kg.

Pentru miere, stridiile proaspete şi melci – până la 2 kg.

Pentru a vedea lista completă a mărfurilor și cantității acestora pe care o persoană fizică o poate introduce în Moldova, de o singură dată, fără a plăti taxele vamale, tastează AICI.

1103366_78799419Și da, pentru a clarifica lucrurile nu ezitați să telefonați la centrul de apel al Serviciului Vamal:

+ 373 22 574 111

]]>
/atentie-bagajul-cat-si-ce-putem-transporta-fara-a-plati-impozitele-vamale/feed/ 0
Un accesoriu pentru studenții călători /un-accesoriu-pentru-studentii-calatori/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=un-accesoriu-pentru-studentii-calatori /un-accesoriu-pentru-studentii-calatori/#comments Fri, 11 Jul 2014 14:53:05 +0000 NEXUSnet /?p=1381 Citește mai departe ]]> Ești elev, student sau masterand și vrei să-ți continui studiile peste hotare, ori să călătorești în vacanță, dar te gândești că nu te lasă buzunarul. Or, bugetul studențesc dintotdeauna a fost un subiect de bancuri. Ei bine, uite că ai posibilitatea de a beneficia de reduceri de care nici nu ți-ai fi putut imagina.

card

Poți să-ți cumperi un card studențesc internațional și cu el să obții reduceri pentru diverse servicii. De exemplu cardul ISIC – The International Student Identity Card – este SINGURA dovadă recunoscută internațional ce probează statutul de elev/student, susținută de UNESCO și de Uniunea Europeană.

Tot ce trebuie să faci este să ai vârsta de peste 12 ani și urmezi cursuri de zi (inclusiv masterat sau doctorat) la instituții de învatamânt acreditate. Posesorii cardului ISIC devin parte a unei comunități internaționale de peste 5 milioane de tineri care se bucură de acces preferențial la peste 42 000 de discounturi și beneficii atât în Moldova, cât și în întreaga lume, rețeaua ISIC acoperind 120 de țări.

ISIC oferă reduceri la:

  • transport și asigurări de călătorie;
  • muzee, teatre și obiective culturale și turistice;
  • cumpărături;
  • cazare;
  • restarurante cluburi și distracții;
  • săli de cluburi sportive, săli de fitness și magazine de articole sportive;
  • ISIC Connect – reduceri de până la 70% la convorbiri internaționale.

Acest card poate fi cumpărat online, vezi aici cum, prețul acestuia variind între 4 și 25 de dolari americani, în dependență de țara în care te afli. În Moldova, acesta costă 100 de lei.

De asemenea îl poți cumpăra și la oficiile ISIC locale, introdu țara unde te afli, accesând acest link, și vei vedea pe hartă adresele necesare.

Deci, ce documente trebuie să prezinți pentru a-l procura:
  1. copia carnetului de student/elev sau certificatul ce atestă statutul de student / elev / masterand
  2. copia buletinului de identitate
  3. foto 3×4
  4. formularul completat și semnat, la oficiile locale, vezi aici adresa oficiului din Moldova.

Dacă optezi pentru procurarea online, ai grijă ca poza ta să fie în format jpg sau jpeg cu un fundal de culoare albă sau albastru. Certificatul de studii și actul de identitate se admit în formatele jpg, jpeg sau pdf și trebuie să fie scanate complet și lizibil.

Deci dacă ești posesorul unui astfel de card, vezi aici ce reduceri poți obține în intreaga lume. Tot ce trebuie să faci este să introduci denumirea țării și sfera serviciului care te interesează.

Încă o noutate bună pentru tine. Chiar dacă nu ești student la zi, dar ai vârsta de până la 30 de ani (inclusiv), poți lua Cardul Internațional pentru Tineret – IYTC.

Iar pentru profesorii angajați cu norma întreagă, fie în școli, fie în universități, există Cardul Internațional de Profesor ITIC.

Ambele tipuri de card oferă reduceri și beneficii similare ca ISIC.

]]>
/un-accesoriu-pentru-studentii-calatori/feed/ 0
Cum poți primi ajutor pentru a reveni acasă? /cum-poti-primi-ajutor-pentru-a-reveni-acasa/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=cum-poti-primi-ajutor-pentru-a-reveni-acasa /cum-poti-primi-ajutor-pentru-a-reveni-acasa/#comments Tue, 08 Jul 2014 14:37:47 +0000 NEXUSnet /?p=1656 Citește mai departe ]]> Vreau să mă întorc acasă, dar nu știu cine mă poate ajuta? Este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care ni le adresează atât clienții, cât și vizitatorii site-ului. La capitolul informare există multe restanțe, dar niciodată nu-i târziu să ne corijăm.

Asta și ne propunem să facem. Așadar, află că încă din anul 2006, Organizația Internațională pentru Migrație, Misiunea în Republica Moldova implementează Programul de Reîntoarcere şi Reintegrare Voluntară Asistată.

bogos grigore

Ce înseamnă asta?

Asta înseamnă că migranții care aleg să se întoarcă acasă, dar întâmpină anumite dificultăți, pot primi un sprijin real pentru facilitarea reintegrării.

Cine poate solicita acest sprijin?

Migranţii vulnerabili, adică orice migrant moldovean al cărui proces de reîntoarcere şi reintegrare necesită măsuri suplimentare şi specifice, având în consideraţie nevoile speciale, cum ar fi:

  • persoane cu condiţie fizică sau mentală afectată
  • persoane cu vârsta de peste 55 de ani, care nu reuşesc să confrunte rutina de zi cu zi de sine stătător (de ex. au atins vârsta de pensionare și nu se mai pot angaja în câmpul muncii, ori au probleme de sănătate din cauza cărora nu mai pot activa.)
  • persoane şi membrii familiilor acestora, inclusiv minori, în situaţii precare din punctul de vedere al supravieţuirii sociale (de ex. au pierdut locul de muncă și nu se mai pot angaja legal nicăieri sau au pierdut actele) ori datorate intrării sau şederii ilegale în ţara de tranzit sau de destinaţie (de ex. au intrat în țară cu viza tursitică, care ulterior a expirat)
  • solicitanţii de azil care nu au primit încă o decizie negativă definitivă
  • persoane expuse abuzului sau exploatării

Dacă te regăsești în lista prezentată mai sus sau cunoști pe cineva care se află în situațiile descrise, probabil te întrebi ce ajutor concret puteți primi? Iată și răspunsul:

  • Consiliere în ţara de destinaţie înainte de plecare
  • Perfectarea documentelor de călătorie
  • Bilet de avion
  • Întâlnire la aeroport şi transport la domiciliu
  • Grant nerambursabil pentru deschiderea propriei afaceri, inclusiv instruire în domeniul dezvoltării afacerii
  • Instruire în cadrul universităţii, colegiului, şcolii profesionale sau cursurilor vocaţionale
  • Procurarea echipamentului profesional
  • Consultanţă / monitorizare pe parcursul implementării asistenţei de reintegrare
  • Alte servicii de reintegrare disponibile

ATENȚIE! Grantul de reintegrare NU se acordă în numerar.

Deci, ce trebuie să faci?

1. Contactezi oficiul OIM din ţara în care te afli.
Pentru ca o persoană să poată beneficia de asistenţa pentru reintegrare este necesar ca în ţara în care se află să existe o misiune/un birou OIM. Adresele și datele de contact ale misiunilor OIM în spațiul european le găsești AICIsau dacă nu le găsești, verifică direct pe pagina oficială: oim.int.

2. Te întâlnești cu unul din consilierii OIM și îi povestești cazul tău. După asta veți elabora împreună un plan de reintegrare.

3. Semnezi contractul de reintegrare între tine și OIM, Misiunea în Republica Moldova prin care OIM se angajează să te ajute să-ți realizezi planul de reintegrare, iar tu vei avea responsabilitatea să contribui la îndeplinirea acestui plan.

4. Vei primi suport pentru întoarcerea acasă.

5. Ajuns acasă, contactează OIM, Misiunea în Republica Moldova.

6. Urmează îndeplinirea propriu-zisă a planului.

Ca să fie mai clar despre ce reprezintă acest Program de Reîntoarcere și Reintegrare Voluntară Asistată, iată câteva istorii de succes ale unor moldoveni care au apelat la el:

Elena este o tânără care a lucrat mai mulți ani în Polonia în calitate de coafor. Uneori își ajuta soțul în Rusia, în domeniul construcțiilor. Obosită să fie atâta timp în străinătate, departe de rudele ei, ea a decis să se întoarcă acasă. În septembrie 2012, la întoarcerea în Moldova, ea s-a adresat la Agenția Teritorială de Ocupare a Forţei de Muncă din Telenești, în scopul de a găsi un serviciu. Consultantul AOFM a informat-o cu privire la posibilitatea de reintegrare și a transmis cererea și planul de afaceri la OIM Chișinău. Elena şi-a pus scopul să deschidă un salon de coafură în localitatea ei – satul Târşiţei. Pe baza evaluării planului de reintegrare a fost acceptată în program și a fost capabilă să achiziționeze echipamentul necesar pentru salonul de coafură: scaun, foarfece, mașini de tuns, etc. Vizita de monitorizare a fost efectuată după 3 luni și s-a constatat că afacerea Elenei nu doar are succes, dar și contribuie la dezvoltarea comunității, fiind singura de acest gen.

Dorin, în vârstă de 20 de ani, a învăţat şi a practicat artele marțiale în Polonia. El dorea să se întoarcă în Moldova și să învețe copiii această artă. Astfel, el a aplicat la programul de întoarcere voluntară asistată pentru sprijinul în reintegrare. Planul de afaceri a fost aprobat și ca rezultat, i s-au procurat saltele pentru sala de sport din orașul Cahul. El a format un grup de adolescenţi căruia îi predă acest gen de artă. În ciuda vârstei sale, Dorin este o persoană responsabilă și energică. Pentru viitor, el ar dori să mărească numărul de grupuri și să angajeze antrenori calificaţi. În momentul de față venitul său este unul mediu și el aspiră la unul mai mare.Alte cazuri similare, precum și o descriere amplă a Programului îl găsești, accesând acest link.
Pentru mai multe detalii:
OIM, Misiunea în Republia Moldova
Persoana de contact: CIURAC Ana
Chişinău, str. Ciuflea 36/1, of. 23
Tel.: 0 22 23 29 40, ext. 103
Fax: 0 22 23 28 62
E-mail: [email protected]
]]>
/cum-poti-primi-ajutor-pentru-a-reveni-acasa/feed/ 0