Ai noștri...în Armenia

  • Ai noștri...în Armenia
Anul 2016 a fost unul în care echipa NEXUS a crescut, atât cantitativ, cât și calitativ. În primul rând, am crescut numeric. Am reușit să deschidem două centre noi - unul la Cimișlia și altul la Rezina. Iar dacă să vorbim despre aspectul calitativ, atunci trebuie să vă spunem despre toate seminarele de instruire și de perfecționare la care am participat, atât în țară, cât și peste hotare. La sfârșitul anului trecut colega noastră, Tamara Caranic, specialist dezvoltare parteneriate de la Centrul NEXUS Cahul a fost în Armenia pentru aproape două săptămâni. Acolo ea a participat la cursul de instruire „On the Frontiers of Intercultural Clash and Dialogue” ce s-ar traduce cam așa – ”La frontierele unde au loc ciocnirea și dialogul intercultural”.

Tamara, împreună cu Ion Mocanu, președintele AIESEC Cahul, au reprezentat Moldova la acest seminar de perfecționare. Iar ca să vedem ce a învățat Tamara, am decis să aflăm chiar de la ea ce a descoperit acolo.  

Tamara, de ce ți-ai dorit să participi la acest curs, care a fost scopul lui?

Organizatorii seminarului și-au propus să dezvolte în noi, participanții, abilități de comunicare multiculturală. Adică, să vorbim despre conflictele care apar în societățile multiculturale și să găsim soluții bune de cum am putea să le reducem, sau cum am putea să le înlăturăm, în general.
De fapt, dincolo de metodologia organizatorică, am discutat și am trăit conexiunea multiculturală, și pot să spun că a fost a atmosferă armonioasă. Au participat mai mulți tineri din diferite țări, precum Armenia, Italia, Macedonia, Anglia, Ucraina, Spania, Belarus, Grecia, Georgia, Moldova. Fiecare zi a fost diferită, cu jocuri, training-uri, momente de relaxare, discuții intense și interesante.


Povestește-mi despre acest program, merită să participi la el?

Obiectivul cursului a fost de a cizela unele abilități care să ne ajute să gestionăm problemele legate de dezvoltarea societății multiculturale și schimbarea identității, ca urmare a migrației. Acest program este provocator, pentru că multe lucruri le înveți din mers, dacă nu le știai inițial. Ai posibilitatea să cunoști oameni și să vezi felul în care gândesc din perspectiva culturii pe care o reprezintă. Găsești diferențe care condimentează legătura de comunicare, dar și unele care îți pot deveni bariere.

Am avut și o seară armenească în care am servit cina acasă la Sonia, care este bucătăreasă, și ne-am simțit ca într-o familie mare. Eram mulți, veniți din diferite țări și culturi, însă atmosfera era atât de caldă. Deasupra căminului am observat o mică expoziție de poze de familie, unele vechi de acum trei generații, care ascund povești frumoase și prețioase. Am cântat colinde și melodii de dragoste. Uite, lucrurile astea rămân în suflet.

Ce ai adus nou pentru NEXUS de la acest seminar?

Am învățat despre etapele de dezvoltare ale unei culturi, despre conceptul de ”aisberg” al culturilor. Și ca să fie mai clar, am să vin cu un exemplu.

În cadrul unui seminar practic  trebuia să extragem aleatoriu o poză a unui personaj și să-l descriem. Să spunem ce cultură are, unde locuiește, care-i sunt credința și principiile de viață.

N-a fost ușor, deși aparent nu pare mare lucru să-ți manifești imaginația. Am avut multe alte activități, însă anume acest exercițiu m-a făcut să văd că noi privim oamenii prin propria schemă mintală, și le dăm atributele pe care le avem. Nu poți să vezi un om mai sus de nivelul la care ai reușit să ajungi. Și nu mă refer la inteligență neapărat, ci la propria filozofie de viață, care te ajută să înțelegi oamenii, în măsura în care reușești să-i simți. Uitându-mă la poza care mi-a picat, mă gândeam: ”și dacă omul ăsta e diferit de ce cred eu că el este?” Și a fost diferit. Aparențele înșală și deja a devenit o expresie clișeu. Numai comunicând ajungi să-i cunoști pe oameni, atât cât permit ei, dar și în măsura în care reușești să-i vezi cu sufletul. Și aici ajung la principiul de aisberg aplicat culturilor, că întâlnirea dintre doi ghețari se face întotdeauna sub apă mai întâi.

Un alt moment pe care aș vrea să-l împartășesc este faptul că am vizitat un ONG -  KASA (Komitas Action Suisse-Arménie) - care, dincolo de activitățile de adaptare a tinerilor la provocările societății și implicarea acestora în diferite proiecte culturale și educaționale,  oferă și sprijin pentru integrarea refugiaților din Siria. ONG-ul are o echipă mică și recrutează voluntari pentru o perioadă de trei luni, timp în care familiile refugiaților sunt consiliate și asistate pentru a se integra mai ușor în societate. Această misiune ar fi mult mai eficient de realizat dacă relația de colaborare dintre instituțiile guvernamentale și ONG-uri ar fi transparentă. Din punctul meu de vedere, e o muncă solicitantă pe care, dacă nu o faci cu dedicare și o motivație interioară, nu ai cum să reziști.

Un alt moment emoționant pentru mine, a fost prezentarea proiectului NEXUS Moldova. Și pot să spun că a trezit curiozitate pentru unii colegi, tocmai pentru că e total diferit de ceea ce știau în linii generale despre migrație. Este o inovație cu toate beneficiile și provocările care le include.

Pe această cale vreau să-i mulțumescNataliei Crasilnicov, Director al Centrului ARTENA din Cahul, care m-a îndemnat să particip la acest seminar. Și vreau să le mulțumesc organizatorilor: Areg Tadevosyan, Suren Mkhitaryan, Justinas Brikys pentru toată munca și grija oferită. Dar mai ales, pentru ocazia de a cunoaște oameni deosebiți și de a petrece un timp frumos și util împreună.

Acest training a fost finanțat de către Comisia Europeană prin Programul Erasmus + și a fost implementat de organizația internațională ICIRLD (International Center for Intercultural Research, Learning and Dialogue) cu sediul în Armenia, în parteneriat cu Abroadship, un centru de învățare prin mobilitate care are sediul în Marea Britanie.

Ce-ți oferă NEXUS?

  • Servicii gratuite de consultanță referitoare la migrație
  • Informații ample, veridice și din surse autorizate
  • Asistență individuală și suportul întregii echipe
  • Soluții din partea partenerilor noștri
Dacă te-am convins, devino clientul nostru completând câmpurile de mai jos.