Am lansat studiul privind activitatea agențiilor de plasare în câmpul muncii peste hotare

  • Am lansat studiul privind activitatea agențiilor de plasare în câmpul muncii peste hotare
Chiar de la începuturile activității NEXUS ne-am propus să furnizăm cât mai multe informații și să venim cu soluții în ceea ce privește procesul migrației. Iar activitatea agențiilor de plasare în câmpul muncii peste hotare și angajarea cetățenilor noștri în străinătate a fost și este un subiect care necesită cercetare. Și pentru că statistica noastră ne-a arătat că moldovenii sunt cel mai mult interesați de angajarea în străinătate, am simțit nevoia da a face un studiu detaliat privind situația actuală a cadrului legal, a modului de activitate a agențiilor private, dar și a situației în care se trezesc mii de moldoveni atunci când ajung în străinătate.

 După patru luni de cercetare, pe 29 septembrie, exact de ziua de naștere a Coordonatorului NEXUS, Nicolaas de Zwager, am lansat rezultatele cercetărilor noastre. Iar la eveniment au fost invitați actorii principali implicați în acest proces: instituțiile statului și agențiile private.

Colegul nostru, Mihai Cebotari, specialist dezvoltare parteneriate și recrutare NEXUS, este cel care s-a ocupat nemijlocit de studiu: Recrutarea forței de muncă peste hotarele Republicii Moldova cu intermedierea agențiilor private de plasare în câmpul muncii: bariere, provocări și oportunități

În timpul cercetărilor, Mihai Cebotari a avut mai multe întâlniri și discuții cu cei antrenați în acest proces, a studiat anunțurile plasate pe diferite portaluri și a analizat  oportunitățile de angajare peste hotare.

Autorul studiului susține că problema agențiilor de plasare în câmpul muncii trebuie analizată cu foarte mare grijă, pentru că practica internațională arată că acest domeniu este în creștere. Potrivit raportului CIETT (Confederation internationale des entreprises de travail temporaire) pentru anii 2014-2016 prin intermediul agențiilor, în lume au fost angajate peste 72 milioane de persoane, iar cifra este într-o continuă creștere. Tot raportul CIETT arată că acest business însumează 450 miliarde de euro, iar regiunea Europei deține o cotă de aproape 30% din această industrie.

Studiul realizat de NEXUS a scos la suprafață mai multe puncte slabe ce țin de activitatea agențiilor de plasare în câmpul muncii peste hotare, care trebuie și care pot fi soluționate. Printre  cele mai importante probleme figurează următoarele:

  1. Lipsa unei autorități de control și gestionare care ar reglementa activitatea agențiilor private și migrația de muncă.
  2. Lipsa reglementării relațiilor de mediere a muncii și a unor contracte de mediere tipizate.
  3. Activitatea intermediarilor informali.
  4. Absența mecanismului efectiv de sancționare a intermediarilor informali, adesea, persoane fizice. 
  5. Agențiile și intermediarii nu eliberează documente confirmative ale plăților făcute de clienți.
  6. Barierele administrative în activitate agențiilor private: cheltuieli mari de pregătire a actelor și procesul îndelungat de eliberare a acestora.
  7. Deficiențe în protecția drepturilor muncitorilor.
  8. Absența colaborării cu autoritățile și lipsa de reglementare a activității agențiilor private.
  9. Problema plăților percepute de agențiile de plasare.

Mihai Cebotari a propus pentru fiecare problemă și câte o soluție: precum ar fi instituirea unei autorități de coordonare și control în domeniul migrației forței de muncă, adoptarea unei Hotărâri de Guvern în acest domeniu, , monitorizarea activității intermediarilor ilegali și inspectarea locurilor unde se desfășoară servicii de recrutare, examinarea situației privind paginile de internet  care publică anunțurile intermediarilor informali, formarea unei asociații care ar coordona activitatea agențiilor, discutarea de către partenerii dialogului social a aspectului plăților percepute de către agențiile private etc. 

După prezentarea rezultatelor, cei prezenți la eveniment au avut opinii diferite referitor la rezultate și la soluțiile propuse de noi.

Aliona Crețu, șef direcție, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei a ținut să menționeze că probleme legate de această activitate sunt în vizorul lor și că ei încearcă s-o minimalizeze: ”Se atestă foarte multe cazuri de percepere a taxelor mari de la cei care urmează să fie angajați peste hotare, se știu că sumele sunt enorme. Studiul spune că 80% dintre cei care publică anunțuri pe site-uri că angajează în străinătate, ar fi intermediari informali și doar 20% ar fi agenții private. Dar iarăși, din informațiile pe care le avem, în special, aceste taxe sunt percepute nu de intermediari, dar de agenții. Păcat ca acest lucru se întâmplă. Deși există prevederi care restricționează aceste lucruri, legislația se încalcă. Mihai spunea că ar trebui ca agențiile să fie ajutate în munca pe care o fac, dar eu mă întreb dacă există vreo agenție care respectă legislația? Știm agenții care activează și fără licență, chiar dacă s-au făcut controale, ei continuă să activeze, au filiale în teritoriu. Chiar pe 4 octombrie urmează să ne întâlnim la minister și să vedem ce putem face, cum să modificăm legislația, cum să fie sancționați. E dureros că cetățenii noștri suferă și că statul nu are puterea să ia niște decizii corecte.

Cojocaru Andrei,  președintele Patronatului Agențiilor de Plasare în Câmpul Muncii peste Hotare, susține că și agenții economici ar trebui ajutați pentru că situația agențiilor este destul de complicată, iar birocrația și costurile ridicate le îngreunează activitatea și munca: ”Agențiile și așa se află practic în prag de disperare și mi se pare că sunt pe cale de dispariție, noi avem o altă părere referitor la control, contracte și alte bariere pe care le propuneți ca soluție. Nouă și așa ne vine greu să supraviețuim

Iurie Podarilov, șef adjunct al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, deși susține ideea de a minimaliza pachetul de acte necesar activităților agențiilor, susține că cel mai important aspect rămâne totuși securitatea cetățenilor: ”În prezent, legea 180 cu privire la migrație este învechită și necesită modificări radicale. Plus că și trebuie înăsprită și sancțiunea de activitate ilegală în acest domeniu. Și într-adevăr, în prezent nu avem o autoritate publică competentă care să facă verificarea în acest domeniu. Chiar este necesară crearea unei asemenea instituții publice. Da, ar fi bine ca să micșorăm numărul de acte necesare pentru activitatea acestor agenții, aceste lucruri le-ar ușura viața, dar în primul și în primul rând trebuie să ne gândim la viața și sănătatea cetățeanului nostru”. 

Lansarea studiului a avut și scopul de a iniția o platformă de discuții libere între toți actorii implicați. Iar prin aceste dezbateri să putem schimba și rezolva problemele identificate în timpul studiului. 

Doar cu NEXUS migrează pregătit, revino mulțumit!

Ce-ți oferă NEXUS?

  • Servicii gratuite de consultanță referitoare la migrație
  • Informații ample, veridice și din surse autorizate
  • Asistență individuală și suportul întregii echipe
  • Soluții din partea partenerilor noștri
Dacă te-am convins, devino clientul nostru completând câmpurile de mai jos.