Călătoria peste hotare cu un minor. Ce trebuie să știi.

  • Călătoria peste hotare cu un minor. Ce trebuie să știi.
Mai e un pic și vine vara, iar odată cu ea începe vacanța și timpul călătoriilor. Iar înainte de a porni la drum trebuie să fie totul pregătit, până în cel mai mic detaliu. Și cel mai important detaliu sunt actele. Mai ales când e vorba de copii. Că doar nu te gândești să mergi la odihnă fără ei, nu? Iată care sunt cei mai importanți pași pe care trebuie să-i faci înainte de a porni în vacanță cu un minor.

Minorii au dreptul de a ieşi şi intra în Republica Moldova doar însoţiţi de unul dintre părinţi, de reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţia reprezentantului legal, autentificată notarial. În declaraţie va fi indicat scopul călătoriei, durata de şedere şi ţara de destinaţie.
•Reprezentant legal este persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de copil până la atingerea majoratului.
•Autorităţile de frontieră vor permite ieşirea din ţară a cetăţenilor minori, însoţiţi de o persoană adultă în următoarele cazuri:
- minorul este înscris în paşaportul unuia dintre părinţi şi călătoreşte în străinătate însoţit de cel puţin un părinte;
- minorul este titular al unui paşaport individual şi călătoreşte în străinătate însoţit de cel puţin un părinte;
- minorul este titular al unui paşaport individual și călătoreşte însoţit de o altă persoană fizică. În această condiţie, persoana însoţitoare trebuie să prezinte declaraţia unuia dintre părinţi sau a reprezentantului legal prin care va fi exprimat acordul de însoţire a copilului în statul sau statele de destinaţie. Vor fi prezentate perioada de şedere şi datele de identitate ale însoţitorului.
• Înainte de efectuarea deplasării încheiați o asigurare de călătorie pentru copil care să includă acoperirea cheltuielilor medicale în caz de îmbolnăvire sau accident.
Informați-vă despre riscurile eventuale de boli transmisibile la copii care pot fi prezente în țara în care călătoriți; consultați un medic înainte de efectuarea deplasării.
Nu lăsați copilul nesupravegheat în nici o situație, dar mai ales în aeroporturi sau în zone aglomerate (gări, autogări, piețe, magazine).
Nu lăsați copilul în compania unor persoane necunoscute
ATENŢIE!!!: Certificatul de naştere nu poate fi folosit ca document de călătorie. 

Dacă ai nevoie de ceva informație în plus, nu ezita să ne întrebi. Doar cu NEXUS migrează pregătit, revino mulțumit!

 

Ce-ți oferă NEXUS?

  • Servicii gratuite de consultanță referitoare la migrație
  • Informații ample, veridice și din surse autorizate
  • Asistență individuală și suportul întregii echipe
  • Soluții din partea partenerilor noștri
Dacă te-am convins, devino clientul nostru completând câmpurile de mai jos.