Ce poți transporta în UE?

  • Ce poți transporta în UE?
Te-ai pornit într-o vizită în Europa, ți-ai umplut bagajele cu tot felul de bunătățuri: și brânză de oi, și hering afumat, și vreo trei butelii de vin de casă și multe altele. Firește, rudele de peste hotare duc dorul după bucatele pe care le pot gusta doar acasă. Unde mai pui că un prieten te roagă să transmiți câte ceva pentru ai lui, de exemplu un bloc de țigări: ”că acolo-s mult mai scumpe”. Ți-ai încărcat mașina și la drum. Și când ajungi la vama românească… ești oprit. De ce? Află mai jos.

Bunurile conţinute în bagajele personale ale călătorilor care vin dintr-o ţară non-UE sunt admise fără plata taxelor vamale cu respectarea următoarelor condiţii:

  • importul să fie de natură ocazională
  • bunurile să fie exclusiv de uz personal al călătorilor sau familiilor acestora sau destinate pentru cadouri.

”Buuun, vezi zice, păi nici nu intenționez să vând ceva, de ce nu pot trece mai departe?”

Pentru că trebuie să știi exact care produse și în ce cantitate le poți importa în UE fără a plăti taxele vamale. Astfel, sunt permise a fi importate în scutire de taxe vamale, TVA şi accize următoarele bunuri:

1. Obiecte de uz personal necesare în mod rezonabil pentru călătorie:

Îmbrăcăminte şi încăltăminte, articole de toaletă, bijuterii personale, aparate fotografice si aparate cinematografice de luat vederi, însotite de o cantitate rezonabilă de pelicule şi de accesorii camere video, aparate portative de inregistrare video, insotite de o cantitate rezonabilă de benzi, instrumente muzicale portabile, aparate receptoare de radio portative, aparate receptoare de televiziune portative, calculatoare personale portative

2. Mărfuri pentru scopuri sportive:

Schiuri şi beţe, patine, sănii, îmbrăcăminte, încăltăminte şi mănuşi de sport, mingi de orice fel, rachete, crose, plase, bastoane şi altele similare.

3. Produse din tutun:      

  • 40 de ţigarete, adică două pachete de țigări         
  • 100 de cigarillos (trabucuri cu o greutate maximă de 3 grame fiecare)       
  • 50 de trabucuri         
  • 250 grame de tutun de fumat.   

Fii atent! Aceste cantități se atribuie la o singură persoană. Cu alte cuvinte, dacă sunteți mai multe persoane în mașină, puteți lua mai multe pachete de țigări, dar nu mai mult de două pachete per persoană.

Încă un aspect de luat în calcul. Scutirea poate fi aplicată pentru o combinaţie a acestora cu condiţia ca totalul procentelor utilizate din cantităţile individuale permise să nu depăşescă 100%. De exemplu, un pachet de țigări + 50 de cigarillos = 100%

4. Băuturi alcoolice:     

  • Băuturile cu tărie alcoolică de peste 22% pot fi importate într-o cantitate nu mai mare de 1 litru, așa că fii atent la gramajul indicat pe sticle. Bunăoară, dacă vrei să iai cu tine două sticle de votcă de 750 de ml. vei fi oprit, întrucât suma acestora depășește volumul de 1 litru.
  • Băuturile cu o concentrație alcoolică mai mică de 22% - 2 litri
  • Vinuri, cu excepția celor spumante - 4 litri
  • Bere - 16 litri.

Se aplică aceleași reguli ca la articolele de tutungerie, totalul procentelor utilizate din cantităţile individuale permise să nu depăşescă 100%.   

ATENŢIE!  

Călătorilor sub 17 ani nu li se acordă nici o scutire pentru produse din tutun, alcool şi băuturi alcoolice.   

5. Produsele alimentare   

Regulamentul Comisiei Europene Nr. 206 din anul 2009 interzice tuturor călătorilor, inclusiv celor din statele non-membre de a transporta cu ei carne și mezeluri, precum și produsele lactate, nici chiar în bagajul de mână și nici în coletele poștale.

Excepţie constituie importul de produse din carne sau lapte din Croaţia, Franţa, Insulele Feroe, Groenlanda şi Islanda, cu condiţia ca aceste produse nu vor depăși cantitatea de 10 kilograme.

De asemenea, excepţia se aplică în ceea ce priveşte hrana pentru copii, precum şi alimentele pentru persoanele care au nevoie de un regim alimentar special.  Este permisă introducerea a numai 2 kg și numai în cazul în care aceste produse îndeplinesc următoarele condiţii:

  • nu necesită temperatură de refrigerare înainte de deschidere
  • sunt ambalate de producător pentru comercializare direct către consumatorul final, cu indicarea mărcii comerciale înregistrate
  • ambalajul este intact, cu excepţia cazului în care conţinutul este utilizat în acel moment

Pentru pește și produsele de mare restricția cantitativă este stabilită de până la 20 de kg.

Pentru miere, stridiile proaspete şi melci – până la 2 kg.

6. Diverse bunuri

Alte bunuri decât cele descrise mai sus - în limita unei valori globale de 300 de euro. Deci dacă cineva te roagă să transmiți bunuri care costă mai mult de suma indicată, va trebui să treci toate formalitățile vamale de rigoare.

Pentru mai multe detalii, accesează pagina Direcției Generale a Vămilor România. Noi din partea noastră îți dorim succes și nu ezita să ne contactezi dacă ai mai multe întrebări.

Ce-ți oferă NEXUS?

  • Servicii gratuite de consultanță referitoare la migrație
  • Informații ample, veridice și din surse autorizate
  • Asistență individuală și suportul întregii echipe
  • Soluții din partea partenerilor noștri
Dacă te-am convins, devino clientul nostru completând câmpurile de mai jos.