Cu copilul ce ne facem?

  • Cu copilul ce ne facem?
Planifici o călătorie peste hotare cu copilul tău? Atunci iaflă care sunt regulile de traversare a frontierei pentru minori, pentru a evita situațiile neplăcute care pot apărea la vamă.

Mai întâi de toate verifică valabilitatea actului de călătorie (buletin de identitate sau pașaport), accesând pagina web a Î.S. Registru.

Ce trebuie să știi este că începând cu anul 01.01.2011 datele copiilor minori nu se mai înscriu în pașapoartele părinților, însă dacă pașaportul tău a fost eliberat până la această dată, cu datele și fotografiile copiilor incluse, el este valabil până la expirarea termenului, așa că în asemenea caz poți traversa frontiera de stat fără dificultate,indiferent de sectorul de frontieră traversat sau de ţara de destinaţie aleasă. Asigură-te, însă că datele personale și fotografiile copiilor corespund criteriului de identificare.

Copiii, care deţin paşapoarte personale, până la împlinirea vârstei de 18 ani pot călători însoţiţi de unul dintre reprezentanţii legali, fără acordul celuilalt.

Acordul vizat notarial al ambilor reprezentanţi legali (părinții sau tutorii) este necesar doar în cazul emigrării autorizate, cu aplicarea însemnărilor corespunzătoare în paşaport.

În cazul în care copilul pleacă peste hotare neînsoțit de părinți (de ex. o excursie de grup sau o vizită de studiu) acesta poate trece frontiera numai cu un însoțitor desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal, a cărui semnătură se legalizează notarial. În declaraţie se indică scopul călătoriei, durata acesteia şi ţara de destinaţie. Însoţitorul poartă răspundere pentru viaţa şi sănătatea minorului.

La fel, reprezentanţi legali se consideră şi tutorii. Tutela se instituie asupra copiilor care nu au atins vârsta de 14 ani, iar curatela se stabileşte asupra copiilor în vârstă de la 14 la 18 ani. Tutela şi curatela se întocmeşte de către autorităţile administraţiei publice locale, în baza avizului scris al autorităţii tutelare. La traversarea frontierei de stat, poliţiştii de frontieră vor cere să fie prezentat şi documentul de instituire a tutelei în original.

Ce este important să știi: în momentul autentificării la biroul notarial al declaraţiei de împuternicire a însoţitorului, asigură-te că anume această persoană se va prezenta împreună cu minorul, cu declaraţia şi cu actele de călătorie personale şi ale minorului, în punctul de trecere a frontierei de stat, la data menţionată.

Dacă ai mai multe întrebări referitoare la acest subiect, sună la linia fierbinte a Poliției de Frontieră:

022 259 717

De asemenea, nu ezita să ne pui întrebări și nouă, te vom ajuta cum o facem întotdeauna: simplu, gratis, prietenos.

Ce-ți oferă NEXUS?

  • Servicii gratuite de consultanță referitoare la migrație
  • Informații ample, veridice și din surse autorizate
  • Asistență individuală și suportul întregii echipe
  • Soluții din partea partenerilor noștri
Dacă te-am convins, devino clientul nostru completând câmpurile de mai jos.