Cu dor pe aripile DOR-ului

  • Cu dor pe aripile DOR-ului
  • Cu dor pe aripile DOR-ului
  • Cu dor pe aripile DOR-ului
Suntem puțini, dar suntem mulți și pe toți ne unește același dor - dorul de casă, dorul după cei dragi. Acestea sunt cuvintele pe care le-am transmis celor trei câștigătoare ale concursului desfășuat de către NEXUS Edineț și NEXUS Ungheni pentru Programul DOR (Diaspora, Origini, Rădăcini) - un program organizat cu atâta dărnicie, deja al treilea an la rând de către partenerii noștri, Biroul pentru Relații cu Diaspora.

”Noi suntem cei care am născut DOR-ul pentru cei cu dor, și-a început discursul dna Liuba Valcov, șef adjunct al Biroului pentru Relații cu Diaspora. Să știți că DOR-ul nu este o tabără obișnuită, vă așteaptă o muncă asiduă, pentru că veți cunoaște Moldova până acolo, până unde se întind cetățenii ei: SUA, Canada, Japonia, Australia, Italia, Portugalia, Franța, Rusia și multe alte țări. Prin acest Program vrem să facem și să întărim legăturile între cei de acasă și cei din afară, de asta și avem participanți atât de peste hotare, cât și din Moldova.”

Apropo, una din micile dorulețe a venit pentru prima dată tocmai din Canada. Este o fetiță dintr-o familie social vulnerabilă, care nu-și putea permite cumpărarea biletului de avion tur-retur și atunci toată comunitatea moldovenilor din Canada a colectat banii necesari ca să o ajute să vină acasă, la rădăcini.

 ”Iată ce înseamnă DOR-ul”, a mai adăugat dna Liuba Valcov. Tinerele noastre, însă nu se lasă ”înspăimântate” cu una cu două, ba din contra, agenda Programului DOR le este una foarte interesantă.

Andreea Cojocaru, cea mai tânără dintre participante este originară din orașul Edineț și a aflat despre concursul nostru prin intermediul unei prietene.

”Sunt o persoană foarte sociabilă, spune Andreea, cunosc bine engleza și aș vrea să-mi îmbunătățesc și germana și sunt sigură că pot contribui mult la programul DOR, pentru că știu pe propria piele ce înseamnă dorul după cele mai apropiate persoane”.

Cu această ocazie Andreea a pregătit un poster despre rudele și prietenii care se află în străinătate, emoțiile copleșind-o când venii vorba de fratele mai mare care se află de mult timp în SUA și pe care nu l-a văzut timp de patru ani.

Ne-am emoționat și noi la rându-ne, Alina Reșetnicov, directorul NEXUS Edineț, mulțumind partenerilor noștri, pentru că datorită Programului DOR, echipa NEXUS Edineț s-a mărit cu încă un voluntar.

”Apropo, poate în acest context poate fi organizat un Program DOR și pentru maturi, or și noi, majoritatea avem rude sau prieteni aflați peste hotare și legăturile dintre moldoveni trebuie consolidate nu numai prin skype”, a conchis Alina.

Olivia Oleandra și Diana Țăruș sunt prietene de mult timp, dar s-au înscris la concursul organizat de către NEXUS Ungheni separat, nici pe aproape bănuind că vor câștiga ambele concomitent.

”A fost foarte greu să facem distanțarea între aceste tinere, spune Andrian Cheptonar, directorul NEXUS Ungheni. Noi la NEXUS avem o etică foarte strictă în ceea ce privește comunicarea prin mesajele electronice, fetele cucerindu-ne imediat printr-o prezentare à la carte, respectând toate rigorile a ceea ce numim noi ”world business e-mail etiquiette”. Se vede că aceasta e rezultatul unei munci de ani de zile asupra dezvoltării personale. În plus, sunt și foarte talentate, Diana compunând chiar și o poezie special pentru Programul DOR, aceasta fiind în engleză, pentru a fi mai ușor de înțeles de celelalte popoare cu care concetățenii noștri aflați peste hotare comunică zi e zi.”

DOR

„...pentru că dorul nu are o definiție exactă.”

Diaspora unește.

Originea amintește.

Revenirea vindecă.

 

My dear friends, from little worlds,

from Spain, Greece or Kazahstan!

How you feel?

Are you excited by ... discovering Moldova?

So, welcome to my mioritic land!

and don’t forget the photo cam.

Let me be your guilding star-

in weaving a “Dor” memoir!

Hold my hands!

Do you know what it means?

It shows the nexus between you and me.

Diaspora, origins and comebacks…

These words connect different characters.

I have a mission- to guide you!,

to promote national values.

When you feel sad- to cheer up,

because you’re Moldova’s son!

This is my first English poetry

So, please, don’t judge me

Now, I don’t say you “Good bye!”

because, in Ungheni, you’re invited!

to see the Eiffel bridge, the Chesnut Alley,

to taste mămăliga, plăcinte or mititei!

to show you my ensemble “Struguraș”,

but then how to dance “Hora de la oraș”!

and

after that

when you’ll go home

you will understand one word

that doesn’t have an translation

in other languages

“mot-a-mot”-

…pentru toți patrioții, care i-au determinat pe turiști, să se reîntoarcă pe plaiurle mioritice.

 

P. S. Urcând fetele în autocare, le-am urat ”drum bun” și un zbor cât mai înalt pe aripile DOR-ului, ca la întoarcere să le primim cu drag în familia NEXUS.

 

Ce-ți oferă NEXUS?

  • Servicii gratuite de consultanță referitoare la migrație
  • Informații ample, veridice și din surse autorizate
  • Asistență individuală și suportul întregii echipe
  • Soluții din partea partenerilor noștri
Dacă te-am convins, devino clientul nostru completând câmpurile de mai jos.