Cum poți primi ajutor pentru a reveni acasă?

  • Cum poți primi ajutor pentru a reveni acasă?
Vreau să mă întorc acasă, dar nu știu cine mă poate ajuta? Este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care ni le adresează atât clienții, cât și vizitatorii site-ului. La capitolul informare există multe restanțe, dar niciodată nu-i târziu să ne corijăm.

Asta și ne propunem să facem. Așadar, află că încă din anul 2006, Organizația Internațională pentru Migrație, Misiunea în Republica Moldova implementează Programul de Reîntoarcere şi Reintegrare Voluntară Asistată.

Ce înseamnă asta?

Asta înseamnă că migranții care aleg să se întoarcă acasă, dar întâmpină anumite dificultăți, pot primi un sprijin real pentru facilitarea reintegrării.

Cine poate solicita acest sprijin?

Migranţii vulnerabili, adică orice migrant moldovean al cărui proces de reîntoarcere şi reintegrare necesită măsuri suplimentare şi specifice, având în consideraţie nevoile speciale, cum ar fi:

  • persoane cu condiţie fizică sau mentală afectată
  • persoane cu vârsta de peste 55 de ani, care nu reuşesc să confrunte rutina de zi cu zi de sine stătător (de ex. au atins vârsta de pensionare și nu se mai pot angaja în câmpul muncii, ori au probleme de sănătate din cauza cărora nu mai pot activa.)
  • persoane şi membrii familiilor acestora, inclusiv minori, în situaţii precare din punctul de vedere al supravieţuirii sociale (de ex. au pierdut locul de muncă și nu se mai pot angaja legal nicăieri sau au pierdut actele) ori datorate intrării sau şederii ilegale în ţara de tranzit sau de destinaţie (de ex. au intrat în țară cu viza tursitică, care ulterior a expirat)
  • solicitanţii de azil care nu au primit încă o decizie negativă definitivă
  • persoane expuse abuzului sau exploatării

Dacă te regăsești în lista prezentată mai sus sau cunoști pe cineva care se află în situațiile descrise, probabil te întrebi ce ajutor concret puteți primi? Iată și răspunsul:

  • Consiliere în ţara de destinaţie înainte de plecare
  • Perfectarea documentelor de călătorie
  • Bilet de avion
  • Întâlnire la aeroport şi transport la domiciliu
  • Grant nerambursabil pentru deschiderea propriei afaceri, inclusiv instruire în domeniul dezvoltării afacerii
  • Instruire în cadrul universităţii, colegiului, şcolii profesionale sau cursurilor vocaţionale
  • Procurarea echipamentului profesional
  • Consultanţă / monitorizare pe parcursul implementării asistenţei de reintegrare
  • Alte servicii de reintegrare disponibile

ATENȚIE! Grantul de reintegrare NU se acordă în numerar.

Deci, ce trebuie să faci?

1. Contactezi oficiul OIM din ţara în care te afli.
Pentru ca o persoană să poată beneficia de asistenţa pentru reintegrare este necesar ca în ţara în care se află să existe o misiune/un birou OIM. Adresele și datele de contact ale misiunilor OIM în spațiul european le găsești AICIsau dacă nu le găsești, verifică direct pe pagina oficială: oim.int.

2. Te întâlnești cu unul din consilierii OIM și îi povestești cazul tău. După asta veți elabora împreună un plan de reintegrare.

3. Semnezi contractul de reintegrare între tine și OIM, Misiunea în Republica Moldova prin care OIM se angajează să te ajute să-ți realizezi planul de reintegrare, iar tu vei avea responsabilitatea să contribui la îndeplinirea acestui plan.

4. Vei primi suport pentru întoarcerea acasă.

5. Ajuns acasă, contactează OIM, Misiunea în Republica Moldova.

6. Urmează îndeplinirea propriu-zisă a planului.

Ca să fie mai clar despre ce reprezintă acest Program de Reîntoarcere și Reintegrare Voluntară Asistată, iată câteva istorii de succes ale unor moldoveni care au apelat la el:

Elena este o tânără care a lucrat mai mulți ani în Polonia în calitate de coafor. Uneori își ajuta soțul în Rusia, în domeniul construcțiilor. Obosită să fie atâta timp în străinătate, departe de rudele ei, ea a decis să se întoarcă acasă. În septembrie 2012, la întoarcerea în Moldova, ea s-a adresat la Agenția Teritorială de Ocupare a Forţei de Muncă din Telenești, în scopul de a găsi un serviciu. Consultantul AOFM a informat-o cu privire la posibilitatea de reintegrare și a transmis cererea și planul de afaceri la OIM Chișinău. Elena şi-a pus scopul să deschidă un salon de coafură în localitatea ei – satul Târşiţei. Pe baza evaluării planului de reintegrare a fost acceptată în program și a fost capabilă să achiziționeze echipamentul necesar pentru salonul de coafură: scaun, foarfece, mașini de tuns, etc. Vizita de monitorizare a fost efectuată după 3 luni și s-a constatat că afacerea Elenei nu doar are succes, dar și contribuie la dezvoltarea comunității, fiind singura de acest gen.

Dorin, în vârstă de 20 de ani, a învăţat şi a practicat artele marțiale în Polonia. El dorea să se întoarcă în Moldova și să învețe copiii această artă. Astfel, el a aplicat la programul de întoarcere voluntară asistată pentru sprijinul în reintegrare. Planul de afaceri a fost aprobat și ca rezultat, i s-au procurat saltele pentru sala de sport din orașul Cahul. El a format un grup de adolescenţi căruia îi predă acest gen de artă. În ciuda vârstei sale, Dorin este o persoană responsabilă și energică. Pentru viitor, el ar dori să mărească numărul de grupuri și să angajeze antrenori calificaţi. În momentul de față venitul său este unul mediu și el aspiră la unul mai mare.Alte cazuri similare, precum și o descriere amplă a Programului îl găsești, accesând acest link.

Pentru mai multe detalii:
OIM, Misiunea în Republia Moldova
Persoana de contact: CIURAC Ana
Chişinău, str. Ciuflea 36/1, of. 23
Tel.: 0 22 23 29 40, ext. 103
Fax: 0 22 23 28 62
E-mail: [email protected]

Ce-ți oferă NEXUS?

  • Servicii gratuite de consultanță referitoare la migrație
  • Informații ample, veridice și din surse autorizate
  • Asistență individuală și suportul întregii echipe
  • Soluții din partea partenerilor noștri
Dacă te-am convins, devino clientul nostru completând câmpurile de mai jos.