Cum să nu te lași păcălit de escroci: NEXUS Chișinău ne împărtășește prima sa istorie.

  • Cum să nu te lași păcălit de escroci: NEXUS Chișinău ne împărtășește prima sa istorie.
*Poza este simbol și nu reprezintă personajul real al articolului ce urmează. A sosit și rândul Centrului NEXUS Chișinău să ne împărtășească din experiența lor de lucru cu clienții. Acum, după o lună de la deschidere, suntem siguri că au o desagă întreagă de istorii, dar și sfaturi prețioase de oferit, bineînțeles gratuit. Istoria pe care ne-au relatat-o colegii noștri de la NEXUS Chișinău nu diferă de multe alte istorii care, cu regret, încă se întâmplă destul de des printre migranții moldoveni. Căutarea unui loc de muncă peste hotare este în topul subiectelor de interes pentru cei care vor să plece. Am scris nu o singură dată cât de vigilenți trebuie să fiți ca să nu picați pradă escrocilor. Exemplul unui client de-al nostru vine să vă întărească această vigilență.

La nici o săptămână de la inaugurare, la Centrul NEXUS Chișinău s-a adresat un tânăr care recent s-a întors din Grecia unde și-a petrecut ultimii nouă ani, dar unde nu mai putea să-și găsească un loc de muncă plătit decent. Îndată după revenire a început să-și caute de lucru în alte țări ale Uniunii Europene, mai puțin afectate de criza precum a fost în Grecia.

Tânărul acesta știa bine cu ce ar putea să se ocupe în Europa, unde mai pui și faptul că deține cetățenia unui stat membru al UE. Înainte de a bate la ușa noastră, el a avut marea neinspirație să apeleze la o agenție de recrutare care a perceput o plată nelegală de 900 de lei doar pentru faptul că au semnat un contract prin care agenția se obliga să-i găsească un loc de muncă.

”Aș vrea să specific că acești 900 de lei, spune Radu Tucan, colegul nostru de la NEXUS Chișinău, reprezintă doar prima tranșă dintr-o sumă totală de 400 de euro pe care tânărul urma s-o achite. Prețul acestor ”servicii de recrutare” poate să urce și până la 600 de euro, dacă nu mai mult. Bineînțeles că agenția în cauză i-a promis marea și sarea și chiar l-a convins să-și cumpere și un bilet de avion spre Londra, dar ce s-a întâmplat după asta? Simplu, agenția nu a mai fost de găsit, evident nici cei 900 de lei.

În disperare tânărul,  care deja și-a procurat biletul spre capitala britanică, a dat peste o altă persoană care în ruptul capului nu avea nimic în comun cu angajarea moldovenilor în străinătate, dar care pretindea că e mare expert în această privință, solicitând o sumă de 300 de euro pentru ”serviciile” prestate. Pe parcurs s-a aflat că persoana în cauză era totuși expert, dar nu în recrutarea muncitorilor, ci în vânzarea ștampilelor, care de fapt și este ocupația lui de bază. Așa-zisul ”contract” semnat între el și eroul povestirii noastre nu conținea nici măcar numele acestei persoane. Ce-i drept, pentru a da o oarecare veridicitate acelui contract fals, ștampila aplicată era veridică, doar că aparținea unei companii care, culmea ironiei, se ocupă de vânzarea ștampilelor și nici pe aproape de angajarea moldovenilor în câmpul muncii de peste hotare. Am încercat să-l contactăm pe acest pretins expert, dar la tentativele noastre, el a băgat capul în nisip, spunându-ne că nu cunoaște nimic.”

Deși l-am avertizat că nu miroase a bine afacerea cu ”expertul”, tânărul nostru nu a fost de oprit. Avea biletul de avion la mână și spera totuși că pentru cei 300 de euro pe care i-a plătit, ”expertul” îi va găsi un loc de muncă și îl va caza la un hotel londonez. Ce am putut face noi, este să-i pregătim o listă de adrese ale instituțiilor publice din Marea Britanie, inclusiv linkuri web, unde și-ar putea găsi un loc de muncă LEGAL, dar și apela la servicii de consultanță gratuite. I-am urat succes și l-am rugat să ne contacteze dacă va avea nevoie de ajutor din partea noastră.

Peste două săptămâni suspiciunile negre în privința ”expertului” s-au adeverit. Clientul nostru ne-a sunat prin skype din Marea Britanie ca să ne spună cum a fost el tras pe sfoară. Cazarea într-un ”hotel din Londra” de facto reprezenta o cameră de cămin unde stau câte patru-cinci persoane laolaltă. De un loc de muncă nici nu mai încap discuții. Clientul ne-a mai povestit că și ceilalți tineri care erau cazați cu el la fel au fost trași pe sfoară de către alte agenții de recrutare din Moldova.

Totuși istoria asta are un final fericit. Tânărul, fiind un bun specialist în domeniul construcțiilor și având suportul nostru pe deasupra, și-a găsit repede un loc de muncă. Dacă pe lângă aceasta ar fi cunoscut și limba engleză mai bine, șansele lui de a primi un salariul mai mare aveau să fie duble, dacă nu chiar triple.

”Lecția învățată și îndemnul nostru este ca oamenii care doresc să-și găsească un loc de muncă în altă țară să încerce s-o facă de sine stătător și nu să-și încredințeze soarta în mâinile unor escroci care numai și așteaptă să perceapă plăți pentru pretinsele “servicii” de plasare în câmpul muncii.”, menționează Radu pe finalul relatării sale.

Ca să vă convingeți, vă prezentăm câteva soluții pe care i le-am oferit clientului nostru:

National Careers Service (Serviciu Național pentru Cariere) este un site guvernamental care oferă informații, consultanță și ghidare pentru a lua mai ușor decizii cu privire la oportunitățile de angajare, perfecționare profesională și obținerea unei calificări. Serviciul este oferit confidențial și imparțial de către profesioniști în domeniul planificării carierei.

Altă opțiune de unde puteți beneficia de informații cu privire la ofertele de muncă este Jobcentre Plus (oficii care oferă date cu privire la ofertele de muncă pe piață). Aceste oficii activează în teritoriu, astfel trebuie să fiți prezenți fizic în Marea Britanie (Anglia). 

În ceea ce privește angajarea populației, pe site-ul guvernului Marii Britanii este disponibilă categoria recrutare și angajare, ce oferă informații utile în găsirea unui loc de muncă.

De asemenea pentru a beneficia de informații cu privire la ofertele de lucru din surse oficiale din Marea Britanie vă sugerăm să vă înregistrați pe Universal Jobmatch.

Informație utilă cu referire la oferte de muncă și nu numai este dispobibilă și pe site-ul official al Departamentului pentru Muncă și Pensii al Marii Britanii

Și nu în ultimul rând, dacă doriți o calificare profesională în Marea Britanie, intrați aici.  

La sfârșit, vă îndemnăm să deveniți clientul nostru, în cazul în care aveți întrebări similare și/sau multe altele legate de migrație. Nu uitați că sloganul nostru este mereu același: ”Noi te ajutăm simplu, gratis, prietenos!”

PS. Suntem foarte bucuroși pentru fiecare ”like” primit la articolele noastre, asta înseamnă că nu în zadar ne facem munca.

Ce-ți oferă NEXUS?

  • Servicii gratuite de consultanță referitoare la migrație
  • Informații ample, veridice și din surse autorizate
  • Asistență individuală și suportul întregii echipe
  • Soluții din partea partenerilor noștri
Dacă te-am convins, devino clientul nostru completând câmpurile de mai jos.