Cum să-ți aduci ”casa” acasă? Partea II

  • Cum să-ți aduci ”casa” acasă? Partea II
În articolul anterior am menționat despre anumite facilități care le-ar permite migranților moldoveni să-și aducă acasă averea agonisită peste hotare fără a plăti taxele vamale. Este vorba despre o procedură legală care la costuri minime va dura cel puțin patru luni de zile, dar decizia de a reveni acasă tot nu se face într-o clipă. Așa că, în cazul în care planificați să vă întoarceți într-un an sau doi aveți suficient timp pentru a vă pregăti actele necesare.

Partea II: procedura de repatriere și scutirea de la taxele de import

 

Deci, în conformitate cu Legea nr. 1569 privind modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova, persoana (inclusiv cetățean al RM) care urmează să se stabilească la loc de trai permanent în Republica Moldova, poate obține autorizația Serviciului Vamal de a introduce pe teritoriul țării bunurile personale FĂRĂ achitarea drepturilor de import în cazul în care prezintă următoarele acte:

 

  1. buletin de identitate eliberat de ÎS CRIS Registru
  2. Adeverința privind repatrierea
  3. lista bunurilor personale destinate introducerii în ţară, semnată de persoana fizică respectivă și la necesitate documentele care atestă proprietatea asupra acestora.

 

Amintim condiția principală – bunurile NU trebuie să fie destinate activității comerciale și/sau de producție.

 

Ce înseamnă această adeverință privind repatrierea și cum se obține ea? Răspundem pas cu pas.

 

1. Scoaterea de la evidență

 

Mulți dintre cei plecați peste hotare pe termen lung nu și-au autorizat emigrarea. Cu alte cuvinte încă păstrează buletinele și pașapoartele RM, fiind la evidența ÎS CRIS ”Registru”. Pentru a depune cererea de autorizare a emigrării trebuie să vă prezentați fie la oficiul teritorial ÎS CRIS ”Registru” la care vă atribuiți, fie la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Republicii Moldova în țara în care vă aflați. 

 

Cererea privind autorizarea emigrării se examinează în termen de până la 3 luni. Solicitantul care nu deţine paşaport, poate depune cererea pentru eliberarea acestuia, concomitent cu cererea privind autorizarea emigrării. Cererea va fi însoțită și de actele de rigoare, după caz. Mai jos vedeți linia fierbinte a ÎS CRIS ”Registru”.

 

După examinarea cererii, vi se va înmâna un nou paşaport cu menţiunea privind autorizarea emigrării în care se indică statul de destinaţie.

 

2. Obținerea buletinului de identitate

 

În baza pașaportului cu mențiunea privind autorizarea emigrării puteți depune ORICÂND cererea pentru eliberarea buletinului de identitate cu motivul ”în caz de repatriere”. Acest lucru însă se face numai prin prezența Dvs. fizică la unul din oficiile teritoriale ale ÎS CRIS ”Registru”, în Moldova. De ce? Pentru că noile buletine de identitate sunt biometrice.

 

Cu alte cuvinte, dacă pentru scoaterea de la evidența ÎS CRIS ”Registru” și obținerea pașaportului cu mențiunea privind autorizarea emigrării nu este nevoie să vă deplasați în Moldova, noul buletin de identitate îl obțineți, doar aici, în țară.

 

La depunerea cererii, ÎS „CRIS „Registru” anulează mențiunea privind emigrarea autorizată din pașaportul repatriantului și-l restitue titularului. Cererea pentru eliberarea buletinului de identitate cu motivul ”în caz de repatriere” se examinează timp de 1 lună, iar costul examinării este de 30 lei pentru fiecare chestionar şi 130 lei costul buletinului de identitate. Pentru a vedea ce acte trebuie să prezentați, precum și lista tarifelor și termenelor de eliberare accesațiacest link. În cererea pentru eliberarea buletinului de identitate trebuie să indicați statul din care vă repatriați.

 

3. Eliberarea adeverinței privind repatrierea

 

După ce ați obținut noul buletin de identitate, depuneți cererea pentru eliberarea adeverinței privind repatrierea. O puteți face personal la subdiviziunile ÎS CRIS ”Registru”. Aici descărcați formularul cererii pe care trebuie să-l completați. Detalii suplimentare privind termenele și tarifele găsiți pe pagina Registrului.

 

De asemenea puteți obține această adeverință on-line prin intermediul portaluluie-servicii.

 

4. La vamă

 

După ce obțineți noile acte de identitate, vă întoarceți în țara de destinație, împachetați-vă ”casa” și porniți acasă. Odată ajunși la vamă, veți completa declarația vamală cu indicarea bunurilor pe care le aduceți acasă. Prezentați OBLIGATORIU noul buletin de identitate și adeverința de repatriere. Dacă bunurile Dvs. într-adevăr nu sunt prevăzute pentru comerț sau producție, veți trece vama FĂRĂ achitarea drepturilor de import.

 

Linia fierbinte a ÎS CRIS ”Registru”:

 

1103366_78799419

14 909 – pentru apeluri din Republica Moldova

 

+373 22 25 70 70 – pentru apeluri din străinătate, acestea fiind taxate cu tarif standard pentru ţara din care este efectuat apelul.

 

Centrul de apel funcționează de luni până vineri, între orele 08:00 și 17:00.

 

 

Linia fierbinte Serviciul Vamal:

 

1103366_78799419

+ 373 22 574 111 – număr unic. Operatorul va răspunde de luni până vineri între orele 08:00 – 17:00.

 

Skype – serviciul.vamal

 

Ce-ți oferă NEXUS?

  • Servicii gratuite de consultanță referitoare la migrație
  • Informații ample, veridice și din surse autorizate
  • Asistență individuală și suportul întregii echipe
  • Soluții din partea partenerilor noștri
Dacă te-am convins, devino clientul nostru completând câmpurile de mai jos.