Doina Guzun apreciată de Guvernul Moldovei: „nu există nu pot, există nu vreau”

  • Doina Guzun apreciată de Guvernul Moldovei: „nu există nu pot, există nu vreau”
Acum câteva zile, colega noastră, Doina Guzun, co-fondatoarea Asociației pentru Integrarea Migranților și membra echipei NEXUS Paris a primit diploma Guvernului Republicii Moldova, oferită de ambasadorul Republicii Moldova în Franța, Lilian Moraru. Doina a fost apreciată pentru munca și aportul pe care l-a adus în apărarea și promovarea intereselor moldovenilor aflați în Franța. Cu această ocazie ne-am propus să vă povestim mai multe despre Doina și activitățile ei. Și, desigur, cel mai bine și mai multe despre activitățile pe care le face ne poate spune chiar ea.

Doina, spune-mi care e secretul, ce trebuie să faci ca să primești ”Diploma Guvernului Republicii Moldova”

Oricine dintre noi deține respectivul secret. Trebuie doar să vrei să înțelegi în ce constă el și cum să îl folosești pentru a putea să te consideri util societății și civic implicat, indiferent unde te regăsești, acasă sau peste mii de kilometri. O diplomă de excelență din partea guvernului nu trebuie să reprezinte o motivație finală pentru toate acțiunile pe care le întreprinzi. Ea este doar o recunoștință a unei ambiții de a reuși academic și profesional. A unei dorințe sincere de a ajuta aproapele și a unei munci care de multe ori te privează de timpul liber și de propriul spațiu.

Eu nu am făcut nimic deosebit pentru a mi se oferi această diplomă. Dar tot ce am realizat a fost făcut sincer și cu multă implicare personală. Mi-aș dori enorm ca o astfel de diplomă să fie oferită cât mai multor persoane, cu istorii de succes cromatice și cu grad înalt de implicare civică.

 

Cum reușești să le faci pe toate: studii, voluntariat, muncă? Ce te mobilizează?

Primii care m-au motivat să reușesc au fost părinții. Care m-au făcut să cred în primul rând în mine. Tot ei au fost cei care mi-au zis pentru prima dată „nu există nu pot, există nu vreau”. Cu timpul asta a devenit și filozofia vieții mele.

O viață activă este una interesantă, cu multe aventuri, experiențe și oameni diferiți. Iar mie îmi place să trăiesc interesant.

Ce înseamnă de fapt AIM? Cu ce te ocupi acolo?

AIM este Asociația pentru Integrarea Migranților sau varianta franceză ar suna în felul următor: ”Association pour l’Intégration des Migrants”. Este o asociație dedicată celor care migrează/au migrat în Franța și celor care își propun să o facă. Scopul său este unul strict social și presupune să asiste în procesul de integrare a unui migrant din Europa de Est în Franța, prin diferite servicii, evenimente și asistențe pe care noi, membrii AIM, le punem la dispoziție în mod gratuit. Totodată, AIM este implicat și în diferite proiecte transnaționale și diasporale, având o bună vizibilitate pe teritoriul parizian, unde a participat la diferite acțiuni și unde menține bune relații cu autoritățile pariziene. Una dintre reușitele noastre este faptul că prin intermediul AIM ca și reprezentant legal în Franța, putem coordona Centrul Satelit NEXUS Paris.

Despre AIM aș putea să vorbesc într-una, căci este o părticică a „eu-lui” meu de aici din Franța, la care am participat prin fondare și „creștere”.

Acum sunt vicepreședintele AIM și responsabil pe comunicare internă și externă. Dar ceea ce mă face să mă simt cu adevărat utilă în cadrul asociației este faptul că dețin responsabilitatea de a menține motivația membrilor AIM de a fi implicați în acțiunile și activitățile asociației. Căci membri noștri sunt tineri cu studii în Franța, încadrați în câmpul muncii francez, cu programe de lucru de la 8h la 20h și pe lângă toate, își dedică din timpul liber AIM-ului pentru lucruri utile. Iar în acest context vreau să le mulțumesc personal.

 

Povestește-mi mai multe despre tine. În general ce faci în Franța, cum ai ajuns acolo și de ce ai plecat din Moldova?

Mai mult de jumătate din viață m-am regăsit în străinătate, din păcate. Iar ceea ce m-a motivat să optez pentru o altă realitate decât cea de acasă au fost studiile.

Am plecat de la vârsta de 14 ani în România pentru studii. Am reușit să ajung și în SUA în acest context și am tot cutreierat țări prin Europa, cu diferite proiecte pentru tineri, ajungând în Paris, iarăși la „școală”. De altfel, dețin un parcurs complex de studii în domenii precum științe politice, marketing politic și comunicare, geopolitică, migrație și relații interetnice (domeniu în care am început și un doctorat în Paris). Multe dintre diplomele mele academice (pe care nu are rost să vi le expun) au fost posibile și datorită burselor de studii sau de excelență pe care le-am obținut prin muncă proprie. Am realizat mai multe stagii de lucru în organizații internaționale precum UNESCO, European Liberal Forum, Fondation SCELLES, Ralph Lauren Co., Youth in Action și sunt inițiatoarea, organizatorul sau co-organizatorul mai multor proiecte realizate  fie acasă în Moldova, fie în diasporă. În prezent sunt mai multe activități pe care le desfășor atât de cercetare, profesionale, cât și de voluntariat. Dar o activitate extrem de importantă pentru mine este cea de consilier pentru tineri în cadrul Centrului Satelit NEXUS Paris.

 

De ce ai decis să faci ceea ce faci la AIM și la NEXUS?

Ceea ce realizăm la AIM și NEXUS sunt lucruri care ajută oameni simpli să reușească în parcursul lor migrațional, indiferent dacă ei se regăsesc la munca în construcții sau la studii în străinătate. Acțiunile noastre sunt lucruri ce lasă o urmă reală în viețile oamenilor care au nevoie de susținere și atunci cea mai mare motivație ar consta anume în acest fapt.

Nu este o decizie activitatea mea la AIM și NEXUS, ci este o necesitate personală de a fi utilă.

 

Când ai plecat din Moldova te-ai gândit că ai să faci ceea ce faci acum?

Posibil, cel puțin știu sigur că nu m-am trezit peste noapte și am început să le fac pe toate. Istoria mea a fost scrisă încă din Moldova, când mică fiind mă intriga situația materială a familiei și valorificam fiecare carte cumpărată cu greu, deși părinții munceau mult, fiind intelectuali care au dedicat multe țării. Când mă indignam pe sistemul corupt din învățământul nostru și îmi juram să nu plătesc niciodată pentru o notă și să dedic cunoștințe reale în lucruri care ar schimba ceva în țară. Când vedeam colegi talentați care nu erau susținuți să continuie studierea unui anumit instrument muzical sau nu erau susținuți să frecventeze cursurile de dans... atunci, îmi doream să cresc mare și să câștig bani pentru a crea centre gratuite pentru copii sau să fac alte lucruri frumoase și utle. Poate sună naiv, dar la vârsta mea de copil aceste lucruri erau crezuri seriose.

Totuși, constat că însăși plecarea mea din Moldova m-a făcut și mă face să mă gândesc la ceea ce realizez acum.

Cine se poate adresa la AIM și la NEXUS Paris și cu ce fel de întrebări?

Oricine, AIM și NEXUS Paris intreprind activități publice, asigurate de către specialiști confirmați, care vizează consiliere în domeniul juridic, consiliere în domeniul încadrării profesionale, consiliere pentru tineri. Și sunt asigurate cursuri de limbă franceză.

Un migrant moldovean trece prin multe încercări atunci când se regăsește într-o altă realitate decât cea de acasă. Iar întrebările sale pot fi diferite și legate de tot ceea ce reprezintă procesul de integrare în Franța: crearea unui CV pentru a găsi un loc de muncă, constituirea unui dosar pentru asigurare medicală, beneficierea de servicii publice oferite de către autoritățile franceze, care sunt aceste servicii, cum să reușească la un un interviu de angajare sau la un interviu de admitere la studii, care sunt diferențele dintre un sistem de învățământ francez și unul moldovenesc și cum să realizeze un dosar de admitere la studii în Franța, ce tip de formare profesională să aleagă în baza experienței avute etc.

Așa că noi suntem în așteptarea întrebărilor, indiferent de complexitatea lor. Nu ezitați să ne cereți ajutorul. 

Ce-ți oferă NEXUS?

  • Servicii gratuite de consultanță referitoare la migrație
  • Informații ample, veridice și din surse autorizate
  • Asistență individuală și suportul întregii echipe
  • Soluții din partea partenerilor noștri
Dacă te-am convins, devino clientul nostru completând câmpurile de mai jos.