Dumitrița și Cătălina și-au revăzut mama după 11 ani. NEXUS le-a ”înaripat” !

  • Dumitrița și Cătălina și-au revăzut mama după 11 ani. NEXUS le-a ”înaripat” !
Cuminți, un pic speriate și pline de emoții, Dumitrița și Cătălina Hadjioglo au pășit pentru prima dată în Aeroport. Ochii le fugeau în toate părțile, iar gândurile lor de mult erau în Grecia. Ambele visau la brațele și vorbele calde ale mamei. Și cu greu le venea să creadă că după 11 ani, în sfârșit, acest vis devine realitate. 11 ani - atât au fost despărțite de cea care le-a dat viață. Iar peste câteva ore urmau să se întâlnească, să se privească în ochi și să se redescopere.

Emoții și așteptări

Cătălina, cea mai mică dintre surori n-a avut curajul să scoată vreun cuvânt atâta timp cât a așteptat să urce în avion. Încordată, tulburată și un pic supărată, adolescenta a tot stat cu ochii în telefon. Nu că ar fi fost tare curioasă ce era acolo, mai mult o făcea ca să se detașeze, ca să evite întrebările și discuțiile despre plecare și despre întâlnirea ce o aștepta.

 Am încercat s-o întreb ceva de mama, de concurs, de emoții, dar n-a vrut să vorbească. A încrucișat mâinile în semn de protest și ne-a arătat rușinată spre Dumitrița – ”întrebați-o pe ea, eu nu vorbesc...”

Dumitrița respira greu. Pentru că inima ținea să-i iasă din piept. Deși mereu conectată și atentă la detalii, acum nici ea nu se putea concentra. În geanta de culoare cafenie avea o carte. O luase cu ea ca să citească în timpul zborului. În aeroport însă se răzgândise, mi s-a confesat că avea prea multe emoții ca să se poate concentra asupra cuvintelor. Spre deosebire de Cătălina, Dumitrița a vorbit cu mine și a avut grijă să zâmbească mereu. Și nu era un zâmbet fals și nici un zâmbet de politețe, ea zâmbea pentru că așa-i e firea, e luminoasă și sinceră. Printre emoții și zâmbete a răspuns cuminte la toate întrebările pe care i le-am pus.

                                                  

”Sunt foarte emoționată și... (se oprește, un nod i s-a urcat în gât) am emoții de bucurie. Nu ne-am văzut cu mama de 11 ani. Ea are probleme cu documentele și n-a putut să vină acasă, la noi. Când mama a plecat, ne-a lăsat în grija unei mătușe, apoi de noi a avut grijă bunicul, dar el a decedat...(același nod din gât o chinuie) acum de noi are grijă o prietenă de familie. Când mama a plecat eu eram în clasa întâi, iar Cătălina mergea la grădiniță. Când era mai mică aveam grijă de ea, acum e fată mare și are grijă singurică de ea. (se uită la sora ei cu multă dragoste și mândrie, zâmbește... ) ”

Deși distanța e mare și ani au trecut mulți de când cele trei nu s-au mai văzut, Dumitrița știe că mama le iubește mult. Deși un pic înfricoșată, e convinsă că sentimentele de dragoste care le are pentru mama o să reușească să topească toată durerea, tristețea și îndepărtare lor.

”Îmi iubesc mama foarte mult, nu mi-e frică  de schimbările care s-au produs cu ea sau cu noi, știu că o să fie bine. Și ne bucurăm că am avut posibilitatea să participăm, dar și să câștigăm la concursul ”NEXUS te înaripează”. Noi am intrat în luptă cu speranță și am mers până la sfârșit și nu ne-am dat bătute, pentru că era o speranță pentru noi. Bătălia a fost foarte grea. Am avut mulți concurenți care doreau să-și vadă părinții. Dar prin optimism și dorință de câștig am reușit să depășim toate barierele și am reușit să ajungem aici, unde suntem astăzi. ”

                                                    

”Moldova e casa mea...”

Știe că în Grecia sunt mai multe posibilități de a se dezvolta și de a crește, dar cu toate astea, în Aeroportul din Chișinău, Dumitrița mi-a spus că Moldova e casa ei. Aici vrea să se dezvolte și să crească.

”Eu am aici dorințe de viitor pe care trebuie să le realizez și poate, peste ani, o să plec și eu de aici. Acum trebuie să mă pregătesc de Bacalaureat, apoi să merg la facultate. Nu pot să las totul baltă. Și vreau să devin cineva, ca să nu depind de mama mea (iar nodul în gât).  Acum ne ducem la mama în vacanță, e prima noastră plecare, și e minunat. În sfârșit avem actele în regulă și o să ne putem duce mai des la ea. Suntem extrem de fericite, după atâta timp de așteptare și de suferință, putem să o vedem pe mama noastră.”

Cu câteva minute înainte de a le pierde în mulțimea gata de zbor, Dumitrița a vrut să ne spună mulțumesc nouă, celor de la NEXUS care le-am oferit ”aripile”. Le-a mulțumit echipei de la Centrul NEXUS Cahul, care le-a îndrumat, le-a ajutat și le-a susținut timp de un an cât au așteptat să-și facă actele, autorităților din satul Alexandru Ioan Cuza, raionul Cahul, dar și celor care le-au votat în timpul concursului.

”Mulțumesc celor care n-au rămas indiferenți la povestea noastră. Ne-au susținut, au pus like și au făcut în acest fel să învingem în concurs și azi să plecăm la mama.”

Dumitrița și Cătălina și-au luat bagajele și s-au dus să-și ocupe locul în avion. Iar noi am rămas să le urmărim, am tot fluturat din mâini și le-am trimis câte un gând bun pentru zbor. 

                                                   

Surorile au ajuns la mama în Grecia. Au reușit să se îmbrățișeze, să-și împărtășească emoțiile, dar și să recupereze o parte din ceea ce au pierdut în tot acest timp.

Iar noi ne bucurăm că după un an și câteva luni după ce am făcut concursul ”NEXUS te înaripează” am reușit să reunim încă o familie. A fost un drum lung și anevoios, în care a trebuit să le ajutăm pe cele două surori să-și facă actele și să le susținem moral și informațional. Dar am reușit! Mulțumim echipei de la Air Moldova care au susținut inițiativa noastră și ne-au ajutat să îndeplinim visul copiilor de a-și revedea părinții care se află departe de ei (Remarcă. Air Moldova a oferit două bilete de avion fetiței câștigătoare din Chișinău, și mamei acesteia, pentru a călători la Barcelona ca să-și revadă tatăl. NEXUS a acoperit cheltuielile pentru cele două bilete destinate fetelor din raionul Cahul pentru a-și revedea mama în Grecia). 

Surorile Hadjioglo urmează să revină acasă în data de 28 august. Ca să vezi cum au petrecut vacanța, dar și ce emoții au avut, stai cu ochii pe noi, în toamnă, revenim cu detalii.

 Doar cu NEXUS migrează pregătit, revino mulțumit!

Ce-ți oferă NEXUS?

  • Servicii gratuite de consultanță referitoare la migrație
  • Informații ample, veridice și din surse autorizate
  • Asistență individuală și suportul întregii echipe
  • Soluții din partea partenerilor noștri
Dacă te-am convins, devino clientul nostru completând câmpurile de mai jos.