Mai fericiți după migrare ori ba?

  • Mai fericiți după migrare ori ba?
Devin oare migranții din țările Europei de Est mai fericiți după ce se stabilesc în Europa de Vest? O întrebare la care aparent răspunsul este evident. Un cercetător de la Universitatea britanică din Leicester vine cu un răspuns care poate să-i facă pe potențialii migranți să se gândească dublu înainte de a-și împacheta valizele.

Sociologul David Bartram a efectuat un Studiu Social European cu participarea a peste 42 de mii de persoane, pentru a încerca să determine dacă nivelul de fericire al oamenilor crește după ce se mută cu traiul în altă țară. În cadrul studiului el a comparat nivelul de fericire al celor plecați cu nivelul de fericire al celor rămași în țara de origine.

“Migranții din Europa de Est nu devin mai fericiți în urma migrării spre Europa occidentală, susține dr. David Bartram. Da, e adevărat că în compație cu cei rămași, nivelul de fericire al celor plecați este mai mare. Dar analiza datelor arată că migranții erau mai fericiți decât cei rămași, încă înainte de plecare. Deci, nivelul mai înalt de fericire nu este o consecință directă a migrării.”

Dr. David Bartram adaugă: “Majoritatea celor care pleacă iau această decizie pentru a-și mări veniturile și într-adevăr acestea cresc după ce se mută într-o țară mai dezvoltată. Dar în cele din urmă această creștere a veniturilor nu produce mai multă fericire. Chiar dacă migranții câștigă mai mult în țara destinației, statutul lor social este unul inferior față de cel pe care îl aveau acasă. Și anume acest statut este cel care influențează direct asupra nivelului de fericire al migranților, considerabil față de avantajul de a câștiga mai mulți bani și a avea o libertate mai mare în cheltuieli.”

Decât codaș la oraș, mai bine în satul tău fruntaș. Asta ar fi o parafrazare a celor expuse de către sociologul britanic. Renunțarea la poziția socială, relațiile, meseria pe care o aveau acasă, pentru a câștiga mai bine într-o altă țară, dar într-o poziție inferioară, adesea ca muncitori necalificați, nu-i face pe oameni fericiți, chiar dacă au venituri mai mari.

Cunoaștem cu toții că mulți moldoveni plecați peste hotare sunt angajați în sectoare cu totul diferite decât specialitatea lor. Și deși concluziile cercetătorului britanic par a fi destul de controversate, stârnind discuții aprinse, nu putem exclude că acestea pot fi atribuite și migranților moldoveni.

Iată de ce vrem să auzim comentariile voastre, ale celor care ați plecat. Voi cum vă simțiți. Sunteți mai fericit acum, decât atunci când erați acasă? Și dacă nu, care sunt motivele?

Ce-ți oferă NEXUS?

  • Servicii gratuite de consultanță referitoare la migrație
  • Informații ample, veridice și din surse autorizate
  • Asistență individuală și suportul întregii echipe
  • Soluții din partea partenerilor noștri
Dacă te-am convins, devino clientul nostru completând câmpurile de mai jos.