NEXUS în faza a II-a: provocări și noi începuturi

  • NEXUS în faza a II-a: provocări și noi începuturi
  • NEXUS în faza a II-a: provocări și noi începuturi
Acasă - iată unul din cuvintele-cheie ale activității NEXUS. De ce? Pentru că ”toată migrația este locală” - așa spune Nicolaas de Zwager, coordonatorul NEXUS Moldova și directorul-fondator IASCI. Și pe bună dreptate, or atunci când iau decizia, deloc ușoară, de a pleca peste hotare, oamenii nu pleacă din țară, ci pleacă de acasă, din localitățile lor natale. Respectiv, atunci când revin, ei nu revin în Moldova ca atare, ci în primul rând acasă, la familiile lor, la comunitățile locale în care s-au născut și au crescut.

În acest context, conferința de tranziție la faza a doua a NEXUS Moldova nu a putut decurge altfel decât cu participarea autorităților publice locale. Astfel, la cea de-a cincea aniversare a Congresului Autorităților Publice Locale (CALM), eveniment la care au participat peste 200 de primari ai satelor și orașelor din Moldova, NEXUS și-a prezentat obiectivele strategice pentru următorii trei ani, apreciind cooperarea fructuoasă de până acum și încurajând noi parteneriate cu reprezentanții administrațiilor publice locale de nivelul I și nivelul II.

Atunci când vorbim despre migrație și dezvoltare, rolul autorităților publice locale este crucial”, spune Nicolaas de Zwager. “Și asta pentru că dimensiunea locală capătă actualmente o dimensiune națională. Nimeni alții decât primarii din fiecare localitate cunosc mai bine ca oricine impactul migrației și tot ei sunt cei care pot susține inițiativele oamenilor care revin acasă. Or studiile noastre demonstrează că migranții moldoveni au o foarte mare intenție de a investi tocmai în satele din care provin”.

Ținem să menționăm că faza a doua a NEXUS Moldova ar fi imposibilă fără susținerea financiară a Agenției Elvețiene pentru Cooperare și Dezvoltare. Cu părere de rău, Simone Giger, șefa biroului Agenției Elvețiene pentru Cooperare și Dezvoltare (SDC) în Republica Moldova nu a putut fi prezentă la eveniment, dar asta nu înseamnă că prezența dumneaei nu a fost simțită. Mesajul ei transmis de către Radu Danii, coordonatorul programului migrație și dezvoltare, a fost mai mult decât încurajator nu doar pentru întreaga noastră echipă, ci și pentru toți cei aflați în sală: ”Cooperarea și susținerea administrațiilor locale a reprezentat întotdeauna o prioritate pentru Elveția și, de asemenea, pentru Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare. Noi credem că autoritățile locale sunt niște campioni naturali ai reformelor, de aceea că anume ei lucrează nemijlocit cu oamenii și știu care le sunt grijile, nevoile, aspirațiile. În ceea ce privește migrația, autoritățile locale au, poate, cel mai important rol în diminuarea efectelor negative ale acestui proces, precum și în valorificarea potențialului enorm pe care îl are”.

Ceea ce ne-a bucurat cel mai mult, însă, este însăși inițiativa primarilor de a se alătura platformei noastre pentru a ne uni eforturile în vederea creării eficienței maxime în procesul migrației. Președintele CALM, dna Tatiana Badan, a venit cu exemplul propriu: ”Este de datoria noastră să menținem relațiile cu cei plecați peste hotare, căci, de facto, fiecare moldovean care pleacă e cu gândul la ”acasă”, la ce-i drag lui. În localitatea noastră avem o bază de date a tuturor celor aflați în străinătate și pe care o actualizăm cu regularitate și vreau să vă zic că în comunitatea noastră foarte multe activități sunt posibile anume mulțumită migranților. De exemplu, echipa de fotbal a localității are echipamentele necesare grație celor aflați la muncă peste hotare, pentru că oricât de departe ar fi, lor le pasă, iar nouă la rându-ne, ne pasă că lor le pasă. Vara aceasta vom organiza o tabără de vara special pentru copiii care s-au născut în străinătate dar vor să păstreze legătura cu baștina părinților lor”.

Pe final, dar nu în ultimul rând, dorim să mulțumim pentru atenția și interesul manifestat și suntem ferm convinși că nu este ultima întrunire care va pune temelia unei cooperări fructuoase. Acestea spuse mai ales în contextul obiectivelor preconizate pentru faza a II-a și anume de a deschide încă două Centre de Servicii NEXUS care alături de cele cinci deja existente (patru fizice și unul virtual) vor acoperi întreaga Moldova, or Moldova este până acolo până unde se află fiecare moldovean.

Ce-ți oferă NEXUS?

  • Servicii gratuite de consultanță referitoare la migrație
  • Informații ample, veridice și din surse autorizate
  • Asistență individuală și suportul întregii echipe
  • Soluții din partea partenerilor noștri
Dacă te-am convins, devino clientul nostru completând câmpurile de mai jos.