Obține legal viza pentru Marea Britanie. Îți explicăm ce să faci, pas cu pas

  • Obține legal viza pentru Marea Britanie. Îți explicăm ce să faci, pas cu pas
Ce acte îmi trebuie? Cât trebuie să aștept? Cum să completez formularul, ce șanse am să mi se acorde viza? Acestea sunt câteva din zecele de întrebări care ni le puneți în fiecare zi. Întrebări care-și găsesc răspunsurile de fiecare dată. Iar în acest an tot mai mulți sunteți interesați de procesul de obținere a vizei turistice pentru Marea Britanie.

Și ca să vă ușurăm un pic efortul, vă spunem pe pași ce trebuie să faceți și cum trebuie să faceți ca să obțineți viza turistică pentru Marea Britanie. Iar drept ghid l-am ales pe Alexandru Manoli, expert NEXUS din cadrul Centrului NEXUS Chișinău, care știe totul, și chiar și mai mult, despre procesul în cauză.

Sandu, atunci când oamenii vin și vă solicită informații despre viza pentru Marea Britanie, ce ajutor cer de la voi?

Oamenii nu știu de la ce să înceapă. Mulți întreabă dacă e nevoie de pașaport biometric. În cazul vizei turistice pentru Marea Britanie ambele tipuri de acte sunt valabile, atât pașaportul biometic, cât și cel simplu. Nu este vreo diferență, oricum, atunci când mergi la interviu la TLScontact (reprezentanța legală a guvernului Marii Britanii în R.Moldova) îți iau datele biometrice.

Oamenii când vin la noi nu cunosc că programarea pentru interviu se face doar online. Completarea formularului se face online, pe pagina de internet oficială a serviciului pentru emigrare și vize.

Un alt lucru pe care nu-l știu e numărul și tipul de documente pe care trebuie să le aibă. Clienții noștri nu cunosc faptul că Marea Britanie cere să ai un loc de muncă aici. Dacă o persoană nu are un loc de muncă stabil în Moldova, șansele sale de a primi o viză turistică scad. Cel care vrea să obțină viza turistică trebuie să fie oficial angajat sau să aibă un cont bancar cu o sumă consistentă, dar totodată suma să fie justificată, adică să se știe proveniența banilor.

Totuși, obținerea vizei turistice pentru Marea Britanie e un proces complex. Care sunt etapele obținerii vizei?

În primul rând trebuie să intri pe www.gov.uk, este site-ul oficial al Guvernului Marii Britanii, pe care poți afla orice. Intri pe acest site, mergi la categoria visas and immigration, faci un test ca să vezi de ce tip de viză ai nevoie și când ai aflat răspunsul, începi să completezi formularul.

Chiar e nevoie de un test înainte de asta?

Testul se face opțional. În general, moldovenii, dacă nu au o altă cetățenie, au nevoie de viză. Când deja știi că ai nevoie de viză, intri pe www.visa4uk.fco.gov.uk sau pe același site – www.gov.uk – și  începi să completezi formularul online.

Cât de complicat este acest formular?

Ei bine, este un formular mai complex decât cel pentru obținerea Green Card-ului, spre exemplu. E un formular mai lung, necesită ceva investiție de timp. Îți poate lua în jur de o oră completarea formularului. Astfel, viza de tip ”permis de familie” este viza pentru cetățenii moldoveni care sunt căsătoriți cu cetățeni ai Uniunii Europene, care sunt rezidenți în Anglia. Acest permis de familie este o viză de vizitator, numai că în bază de familie, de reunificarea familie și este gratuită față de viza de vizitator. Formularul pentru permisul de familie este și mai lung și ocupă în jur de două ore.

Există anumite subtilități la completarea acestui formular?

Da, trebuie să fii foarte sincer când dai răspunsurile. Și trebuie să răspunzi la toate întrebările în mod clar. Iar dacă ai ceva de adăugat, o faci în câmpurile care sunt dedicate informațiilor adiționale.

Banii cum se achită, când și unde?

Achitarea pentru taxa de viză și pentru serviciile companiei TLScontact este în jur de 160 de euro.  Taxa pentru viză e de 106 euro, iar  59 de lire este taxa pentru serviciile oferite de compania TLScontact. Ele se achită online și numai online, cu cardul. Se achită în momentul în care termini de completat formularul și după ce te-ai programat la interviu. E de dorit ca aceste proceduri să fie făcute în același timp. Adică – completezi formularul, te programezi la interviu și achiți. Sistemul automat vă direcționează la fiecare etapă. Există posibilitatea să nu achiți imediat, dar programarea va fi valabilă doar trei ore din momentul când te-ai programat. Dacă te-ai programat și n-ai achitat, programarea se anulează și va fi nevoie să te reprogramezi.

Cât durează în general tot acest proces de obținere a vizei, e vorba de săptămâni sau de luni?

Dacă ai toate documentele traduse și autentificate notarial, în total, toată procedura asta cu completarea formularului, adunarea documentelor, depunerea documentelor, interviul etc durează în jur de patru săptămâni.

Care este setul de acte necesar?

Evident, documentul obligatoriu este pașaportul. Pentru persoanele care depun pentru viza turistică e nevoie de un extras bancar. Dar nu e vorba doar de un extras cu o semnătură în care să fie indicată suma banilor pe care-i ai pe cont, ar fi de dorit să fie și tranzacții pe acest cont. Asta demonstrează că acest cont n-a fost creat special pentru a deschide viza. Iar banii din cont trebuie să fie destui. Ei trebuie să-ți permită să te întreții în Marea Britanie fără a recurge la fondurile sociale pe durata aflării în țara lor. În cazul în care nu ai cont bancar, atunci poți aduce certificate de salarii, cecurile salariale din ultimele șase luni, ca o dovadă a unui venit stabil. Un contract de muncă sau o scrisoare din partea angajatorului, prin care se atestă că ești angajat oficial. Și dacă o persoană terță te ajută financiar la vizita pe care trebuie s-o faci în Marea Britanie, atunci acea persoană trebuie să fie din Marea Britanie și este nevoie să prezinte și ea o dovadă că are un venit stabil să se întrețină și să te ajute să faci această vizită în Marea Britanie.

Este nevoie de ceva certificate de sănătate?

Pentru cei care vor să meargă în Marea Britanie pentru o perioadă mai mare de șase luni este nevoie să treacă și un control medical de tuberculoză, care se face la Organizația Internațională pentru Migrație (OIM). Cei care vor să stea în Marea Britanie mai puțin de șase luni, nu au nevoie de niciun test medical.

Spune-mi dacă ați făcut vreo cercetare despre care sunt costurile în Republica Moldova pentru completarea formularului pentru viză în Marea Britanie, sau dacă există vreo sumă de bani pe care o cer intermediarii pentru obținerea vizei turistice?

Au fost cazuri când s-au adresat la noi persoane și ne-au vorbit de anumiți indivizi care pentru completarea formularului cereau 500 de euro și alții care promiteau viză turistică sau de muncă cu prețuri în jur de 1000 de euro. Dar o cercetare amănunțită n-am făcut și nu știm care sunt așa zisele „oferte” de pe piața noastră.

În sfârșit avem și  la NEXUS servicii cu plată, prin care putem să ajutăm oamenii să migreze pregătiți și să revină mulțumiți. Cât costă la noi un asemenea serviciu?

Serviciu nostru costă 240 de lei, iar prețul e stabilit în baza complexității acestui formular și timpul investit în completarea sa. E unul dintre cele mai complicate formulare care trebuie completat.

Important! Viza turistică pentru Marea Britanie nu oferă dreptul de muncă legală.

Doar cu NEXUS, migrează pregătit, revino mulțumit!

 

Ce-ți oferă NEXUS?

  • Servicii gratuite de consultanță referitoare la migrație
  • Informații ample, veridice și din surse autorizate
  • Asistență individuală și suportul întregii echipe
  • Soluții din partea partenerilor noștri
Dacă te-am convins, devino clientul nostru completând câmpurile de mai jos.