Obține pensie acasă, chiar dacă muncești peste hotare!

  • Obține pensie acasă, chiar dacă muncești peste hotare!
Ești la muncă în altă ţară și vrei să te asiguri că la bătrânețe ai să poți primi pensie în Republica Moldova? Acest lucru este posibil, tot ce trebuie să faci e să închei cu Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) un contract individual de asigurare socială pentru obţinerea acestei pensii.

Acest contract individual, pe lângă pensia de limită de vârstă, îți oferă şi un ajutor de deces. Contractul individual poate fi încheiat la orice subdiviziune teritorială a CNAS.

De asemenea, conform Instrucţiunii din 15.03.2005 a CNAS privind modalitatea de asigurare prin contract, în sistemul public de asigurări sociale, vezi aici, se permite de a achita retroactiv contribuţiile pentru pensie:

6. Persoanele neasigurate pot fi asigurate retroactiv (pînă la 5 ani precedenţi) pe bază de contract individual încheiat cu Casa Naţională de Asigurări Sociale, plătind contribuţii de asigurări sociale de stat pentru fiecare an în mărimea contribuţiei stabilite prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul curent la momentul încheierii contractului.

Ce înseamnă asta?

De exemplu: ai câţiva ani până la pensionare şi nu-ți ajunge stagiul pentru a obţine pensia. Atunci poți achita cotizarea pe încă 5 ani pentru a mări stagiul de cotizare. Această prevedere poate ajuta multe persoane care nu au stagiul necesar pentru obţinerea pensiei.

Un alt beneficiu este dreptul de a împuternici prin procură o persoană care să achite contribuţiile în locul tău. Adică nu este necesară prezenţa ta în fiecare an la CNAS.

Atenţie! Sistemul de pensii nu permite primirea pensiilor cotizate în două ţări în acelaşi timp.
Dacă ai cotizat pentru pensie în Polonia şi în R. Moldova pentru anul 2014, nu vei primi ambele pensii, ci doar una.

Pentru informaţii suplimentare accesează site-ul CNAS - http://www.cnas.md/
Linia fierbite a CNAS - Tel. (373-22) 28-61-15
Orele de lucru: 8:00-12:00 / 13:00-17:00.

 

Ce-ți oferă NEXUS?

  • Servicii gratuite de consultanță referitoare la migrație
  • Informații ample, veridice și din surse autorizate
  • Asistență individuală și suportul întregii echipe
  • Soluții din partea partenerilor noștri
Dacă te-am convins, devino clientul nostru completând câmpurile de mai jos.