Rostul coletelor migranților: între economic și sentimental

  • Rostul coletelor migranților: între economic și sentimental
Acum câteva săptămâni, Sanda Caracențev, o tânără din capitală care-și face doctoratul în Marea Britanie la University College London, la cea mai mare și de calitate catedră de antropologie din Europa, a venit la NEXUS să ceară ajutor. Ne-a spus că a decis să facă un studiu despre ”fenomenul” coletelor. Sau mai exact despre trimiterea și primirea lor din Marea Britanie în Moldova. Sanda a ales acest subiect pentru că vrea să înțeleagă mai bine modul în care familiile transnaționale mențin și dezvoltă relațiile la distanță. Și pentru că a aflat că NEXUS are o mulțime de prieteni migranți, ne-a cerut să-i facem legătura cu cât mai mulți moldoveni stabiliți în Marea Britanie. Așa că noi am acceptat cu mare drag s-o ajutăm. Dar mai înainte de toate, am aflat chiar de la ea toate detaliile studiului.

Sanda, coletele înseamnă nu doar niște bunuri materiale, ele înseamnă o legătură sentimentală. Practic, în această cutie se trimite toată dragostea celor de peste hotare...de ce ai ales acest subiect?

În primul rând am observat că sunt foarte multe studii din perspectiva economică sau studii sociologice cantitative. Eu sunt adepta cercetării calitative, pentru că metodele calitative ne oferă oportunitatea să auzim ce zice persoana cu care discutăm.

Coletele reprezintă un aspect al migrației, după cum ai zis. Am trimis și eu colete și cunosc ceea ce fac moldovenii noștri când sunt departe de ai lor. M-am gândit că ar fi o oportunitate foarte bună de a înțelege cum oamenii își păstrează legăturile, care sunt atât de ușor de pierdut. Vreau să înțeleg ce-i apropie pe oameni, care sunt sentimentele lor, ce gândesc etc. Presupunem că ei trimit din Marea Britanie doar o bucată de brânză, dar de fapt, nu ne gândim la valoarea economică, ci la totalitatea de relații care le are cel care le-a trimis cu cel cărui i le trimite. E o multitudine de lucruri care pot fi descoperite.

Ai reușit să intervievezi pe cineva până acuma?

Am reușit să vorbesc doar cu câteva persoane. Până acum am comunicat doar cu oamenii pe care-i cunosc personal.

Câți oameni planifici să intervievezi?

Cred că ar fi un minim de 50 de familii. Aș vrea să intervievez atât migrantul din Marea Britanie cât și câte un membru al familiei de aici, din Moldova, deci, în total cred că voi vorbi cu vreo 100 de oameni.

Foto: Sanda Caracențev  la Castelul Tattershall, Marea Britanie

Cum vrei să faci interviurile: ai să mergi acasă la ei sau ai să-i intervievezi online?

Cum o să fie mai comod oamenilor care o să accepte să se implice. O să discut cu fiecare în parte și o să decidem împreună cum e mai bine. Acum mă aflu în Moldova și aș fi bucuroasă dacă aș avea posibilitatea să discutăm aici. Eu pot să merg la domiciliu dacă persoana se simte confortabil, sau putem alege împreună un loc public. Iar cu persoanele din Marea Britanie fie mă voi deplasa mai târziu în Marea Britanie o să fac interviul față către față, sau voi utiliza skype-ul.

Ai spus că ai reușit să vorbești cu câteva persoane deja, ai reușit să-ți faci vreo idee despre tot acest fenomen?

Nu pot să zic că am ajuns încă la o concluzie, dar pot să spun că mi-am creat o imagine puțin mai complexă. Oamenii sunt diferiți și motivele pentru care trimit coletele sunt diferite. Cel mai mult cred că m-a mirat faptul că unul dintre respondenți mi-a zis ”de ce mă întrebi, doar știi singură, tu doar tot trimiți colete”. Și atunci m-am gândit – uite oamenii cred că totul este în același fel. Dar din răspunsurile pe care le-am primit, observ că sunt foarte multe diferențe și acesta va fi cel mai interesant element pentru lucrarea mea.

Care este totuși elementul comun în toate aceste cazuri?

Pe toți îi leagă grija față de cei dragi. Dorința de a păstra o legătură la un alt nivel. Comunicarea prin skype și prin telefon este la un nivel destul de superficial, ei n-au un contact fizic cu oamenii dragi. Contactul fizic înseamnă foarte mult și atunci persoanele spun că anumite lucruri poartă atingerea mamei sau a persoanei dragi. Ceea ce are o foarte mare valoare.

Tu ai fost în situația în care ai trimis colete, pe tine ce te-a motivat, care element era important pentru tine?

E tare interesantă întrebarea, același lucru m-am întrebat și eu. Cred că am vrut în primul rând să mă asigur că părinții mei au tot de ce au nevoie. Și le trimiteam lucruri pe care ei nu le puteau găsi aici. Lucruri care aici sunt foarte scumpe sau lucruri care știu că n-o să le cumpere, chiar dacă au nevoie de ele. În cazul meu personal, dacă trimiteam bani părinților, ei îi țineau tot pentru mine. Și atunci am înțeles că este mult mai bine să le trimit chiar eu lucrurile.

Pe de altă parte există și coletele trimise din Moldova spre Marea Britanie și cred că ai fost și tu în situația în care ai primit de aici colete. Care era elementul comun ale acestor colete. Sunt ele cu ceva mai diferite decât cele trimise din străinătate?

Evident că am primit și eu colete de acasă și cam de fiecare dată am împărțit conținutul coletului cu colegii noștri englezi. Iar datorită acestui lucru i-am făcut să înțeleagă mai bine cultura noastră, am primit: bomboane, vin, cogniac, lucruri de acest gen. Dar au fost și lucruri care le găsești aici mai ușor și acolo nu sunt. Spre exemplu, acum am făcut reparație în casa noastră din Londra și am avut nevoie de mai multe unelte, lucruri mai mici, care aici se găsesc, dar acolo ori nu se găsesc ori nici nu cunoșteam de unde să le iau.

Din ceea ce spui iese că aceste colete, trimise din străinătate spre Moldova și invers, au un rezultat dublu. Pe lângă aceste emoții, este și schimbul cultural, produsele noastre sunt și un fel de carte de vizită pentru cei din străinătate.

Așa este. Și ne bucurăm de oportunitatea de a oferi aceste produse prietenilor noștri. Și chiar e adevărat ceea ce spui. Pentru că eu îi trimit mamei foarte des niște condimente din Marea Britanie. Și mama mea a învățat de la mine să facă niște feluri de mâncare care le-am învățat și noi să le facem acolo. Și acum au dezvoltat gustul acesta pentru anumite condimente și e foarte adevărat, chiar are loc și un schimb cultural.

Dragi prieteni care vă aflați în Marea Britanie sau care aveți rude în Marea Britanie, vă invităm să participați la acest studiu despre trimiterea și primirea coletelor. Suntem și noi curioși să aflăm rezultatele pe care le va obține Sanda.

Așa că toți cei interesați, care vreți să răspundeți la câteva întrebări despre coletele pe care le trimiteți sau la primiți din Marea Britanie, o puteți găsi pe Sanda la numărul de telefon 062108998, sau pe adresa de email Sanda.Caracentev.15@ucl.ac.uk

Succes și sperăm să fiți cât mai receptivi la îndemnul nostru!

Ce-ți oferă NEXUS?

  • Servicii gratuite de consultanță referitoare la migrație
  • Informații ample, veridice și din surse autorizate
  • Asistență individuală și suportul întregii echipe
  • Soluții din partea partenerilor noștri
Dacă te-am convins, devino clientul nostru completând câmpurile de mai jos.