Șase lucruri pe care trebuie să le afli despre agențiile de plasare în câmpul muncii peste hotare

  • Șase lucruri pe care trebuie să le afli despre agențiile de plasare în câmpul muncii peste hotare
Ideea de a pleca peste hotare la muncă îți dă târcoale de ceva timp. Acum ai decis că e momentul potrivit să faci acest lucru. Te gândești să apelezi la o agenție de recrutare, dar ți-e frică pentru că ai auzit multe istorii urâte despre activitatea lor. Ca să fii sigur că ai nimerit pe mâini bune, trebuie să știi câteva lucruri despre ele...

Înainte de a apela la o agenție de recrutare, analizeaz-o cu atenție! Vezi cât de legală este activitatea lor.


1) Verifică dacă agenția are licență. Cum? Foarte simplu – cere să ți se arate documentul. Certificatul de licențiere trebuie să aibă seria de formatul A MMII – 000000. Licența trebuie să fie cu termen valabil. Mai mult decât atât, este foarte important să verifici personal statutul licenței. Intră pe pagina oficială a Camerei de Licențiere (http://www.licentiere.gov.md/licenta.php?l=ro) și introdu denumirea firmei respective, în motorul lor de căutare. Poate să-ți pară paradoxal, dar e posibil ca firma să aibă în birou pe perete afișată copia unei licențe cu termen valabil, dar de facto ea să fie retrasă de către Camera de Licențiere.  Cum e posibil? Dacă apar plângeri de la cetățeni privind aspecte negative ale activității unei Agenții, Camera de Licențiere anulează licența. Dar Agenția se poate adresa în instanță și pe timpul derulării procesului de judecată, firma pretinde că licența sa este în continuare valabilă.
Fii atent, absența unei licențe în registrul Camerei de Licențiere este semn că acea companie are o reputație proastă și te expui pericolului, dacă te vei folosi de serviciile lor!

2) Cere să-ți arate ce țări sunt înscrise în licență. De exemplu, compania îți propune locuri de muncă în Polonia, Franța și Portugalia (țările fiind numite aleatoriu), însă, în licență sunt indicate doar Polonia și Israel. Ce înseamnă asta? Acest lucru înseamnă că agenția NU propune locuri de muncă în Portugalia conform prevederilor legale și ai tot dreptul să sesizezi Camera de Licențiere în privința faptului dat. Deci, în licența agențiilor de recrutare private trebuie indicată fiecare țară în care își propune serviciile de plasare în câmpul muncii.

3) Cere să vezi originalul Contractului între firma intermediară și angajatorul din țara unde va lucra cetățeanul Republicii Moldova (contractul trebuie să fie cu termen valabil).

4) Nici o companie privată NU are dreptul să perceapă taxe de la cetățeni pentru serviciile de plasare în câmpul muncii peste hotare. În cazul în care, totuși, ți se cere să faci anumite plăți (de exemplu pentru obținerea vizei de muncă), cere OBLIGATORIU bonul de casă.

5) Nicio companie NU poate trimite pe nimeni peste hotare fără un contract individual de muncă. Contractul individual de muncă sau invitația la muncă este un act oficial eliberat de către autoritățile de stat. Contractul de muncă trebuie să fie într-o limbă pe care o înțelegi, să cuprindă atât date cu privire la angajator, cât și date cu privire la lucrătorul migrant, iar înainte să îl semnezi, ar fi util să consulți un jurist.

6) Viza de muncă se eliberează doar dacă acest contract individual de muncă este înregistrat la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Cum poți afla dacă a fost sau nu înregistrat? Simplu – prin ștampila ANOFM aplicată pe acest document. În cazul în care aceasta lipsește, agenția este obligată să te informeze, iar tu ești responsabil să înregistrezi personal contractul la acea Agenție Teritorială de Ocupare a Forței de Muncă, la care ești atribuit, conform vizei de reședință din buletinul de identitate.
În cazul în care ai întrebări, nu ezita să ni le adresezi și să ai încredere în Centrele NEXUS.

Doar cu NEXUS migrează pregătit, revino mulțumit!

Ce-ți oferă NEXUS?

  • Servicii gratuite de consultanță referitoare la migrație
  • Informații ample, veridice și din surse autorizate
  • Asistență individuală și suportul întregii echipe
  • Soluții din partea partenerilor noștri
Dacă te-am convins, devino clientul nostru completând câmpurile de mai jos.