TOEFL - ce este acesta și unde-l poți susține?

  • TOEFL - ce este acesta și unde-l poți susține?
Dacă vrei să-ți continui studiile la o universitate de peste hotare cu predarea în limba engleză, TOEFL-ul este examenul pe care trebuie să-l dai obligatoriu. Certificatul este recunoscut nu doar în instituțiile de învățământ superior, dar și în multe structuri de afaceri și centre de știință. În prezent peste 6000 de instituții, agenții și organizații din peste 110 țări acceptă rezultatele testului TOEFL. Testul este elaborat de catre Serviciul pentru Testări Educaționale (ETS) și administrat local de un număr de centre din Moldova. Unde te poți pregăti pentru acest examen și unde nemijlocit poți susține acest examen afli în cele ce urmează.

Tradițional, testul TOEFL este oferit în 3 versiuni adaptate în funcție de centrul de testare:

  • Computer-based Testing (CBT)
  • Paper-based Testing (PBT)
  • Internet-based Testing (iBT)

Deși toate 3 variante sunt larg disponibile în centrele de testare, majoritatea candidaților preferă totuși iBT TOEFL (Internet TOEFL), în special pentru comoditate și durata redusă de examinare a rezultatelor (maximum 10 zile lucrătoare). Toate trei variante ale acestui examen se bucură de același nivel de recunoaștere din partea centrelor de studii și se deosebesc doar prin modalitatea de examinare a candidaților și durata eliberării rezultatelor finale.

Cum te pregătești pentru TOEFL?

1. On-line, de sine stătător

Probabil, despre nici un alt test lingvistic nu s-a publicat mai multe materiale didactice decât pentru TOEFL. Internetul abundă în diverse resurse on-line: forumuri, simulatoare de teste, ghiduri practice, cărți electronice etc.-  toate menite să ofere suport și sprijin în procesul de pregătire a candidaților pentru TOEFL. Iată câteva linkuri care să te inspire:

ets.org

stuff.co.uk

testden.com

learn4good.com

2. La centrele lingvistice cu ajutorul specialiștilor

Dacă simți că ai nevoie de ajutor, apelează la centrele lingvistice pentru a frecventa un curs specializat de pregătire pentru examenul TOEFL.

Printre altele, partenerul nostru, American Language Center încep un astfel de curs chiar de la 1 iunie.

De asemenea, poți încerca la Centrele Quo Vadis, Excel.

Cum susții examenul?

Aceasta se poate face on-line, direct pe pagina www.toefl.org sau poți merge la unul din Centrele acreditate în Chișinău, situate în incinta universităților ULIM, ASEM sau la biroul EXCEL. Înscrierea se face cu cel puțin 2 saptamani înainte de data testării. Află aici calendarul examenelor, dar nu uita să te înregistrezi mai întâi pe site.

În procesul de înscriere pentru examenul TOEFL poți de asemenea alege lista instituțiilor din străinatate care vor primi scorul acumulat după testare și să soliciți și o copie a rezultatelor în original pe support de hârtie (se va expedia prin poștă).

Taxa de susținere a examenului TOEFL în Republica Moldova este de 160 - 165 dolari americani, iar achitarea se poate face cu ajutorul unui card bancar sau unui cont PayPal on-line. Dacă nu ai luat scorul necesar, poți repeta susținerea examenului, dar nu mai devreme de 12 zile de la data ultimului test, achitând aceeași taxă de fiecare dată.

Rezultatele tale la testul TOEFL vor fi disponibile on-line în termen de 10 zile lucrătoare (două săptămâni) de la data examenului. La solicitare în timpul înregistrării, ți se va expedia prin poștă un certificat în original cu scorul acumulat.

Scorul TOEFL este valabil pentru o perioadă de doi ani de la data examenului.

Ce scor trebuie să iei?

De regulă, instituțiile de învățământ din străinătate indică scorul TOEFL solicitat pentru admitere în prospectele lor informative sau paginile web. În cazul în care încă nu te-ai decis cu planurile de studii, îți recomandă să te orientezi după următorul scor:

  • Minimum 70 de puncte -  pentru admiterea la școli și colegii
  • 80-90 de puncte - pentru admiterea la facultate (Bachelors)
  • 90și mai mult - pentru admiterea la programme de master si PhD.

Important! Cum te ajută TOEFL-ul să dai BAC-ul?

În anul curent Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova a adoptat noi reguli la examenele de BAC 2015. Poți fi eliberat de la examenul de limbă străină cu nota ”10” în cazul în care ai susținut pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice și deții un certificat care atestă un nivel de competenţă lingvistică egal sau superior nivelului B2 (C1 pentru candidaţii din clasele bilingve), corespunzător Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi. Astfel pentru a obţine un ”10” din oficiu la examenul de BAC, elevii trebuie să obţină la testul TOEFL următoarele punctaje:

  • Elevii claselor simple – B2 (86-109 puncte).
  • Elevii claselor bilingve – C1 (110-120 puncte).

Dacă ți-a părut această informație utilă, nu ezita s-o distribui mai departe prietenilor și rudelor tale. De asemenea, nu ezita să ne contactezi în cazul în care ai întrebări. Noi te vom ajuta, ca de obicei - simplu, gratis, prietenos.

Pe final, nu ne rămâne decât să-ți urăm multă baftă la examene.

Ce-ți oferă NEXUS?

  • Servicii gratuite de consultanță referitoare la migrație
  • Informații ample, veridice și din surse autorizate
  • Asistență individuală și suportul întregii echipe
  • Soluții din partea partenerilor noștri
Dacă te-am convins, devino clientul nostru completând câmpurile de mai jos.