Vindem Artă NU Oameni: campanie anti-trafic

  • Vindem Artă NU Oameni: campanie anti-trafic
Pentru că vrem să te avem acasă. Pentru că vrem ca mamele, surorile și frații să ne fie acasă. Pentru că vrem să fii în siguranță. Pentru că vrem să știm că atunci când pleci peste hotare ești informat și ferit de orice pericol. Pentru că nu ne dorim să ajungi în mâinile traficanților, încercăm să te informăm. Și încercăm să te informăm cât de mult putem - ca să fii bine și ca noi să fim mulțumiți și împliniți pentru rezultatele muncii noastre.

Tocmai din aceste motive Centrul NEXUS Cahul, în parteneriat cu câțiva voluntari de la Corpul Păcii, au hotărât să informeze tinerii din raioanele de sud ale țării cum să nu ajungă ”marfă” în străinătate. Datorită acestei inițiative s-a născut și campania de informare, dedicată claselor liceale (8-12) ”Vindem Artă NU Oameni”, care se derulează în perioada septembrie-octombrie, iar în acest an se află la cea de a II-a ediție. 

De ce este nevoie de o asemenea campanie?

Vârsta adolescentină crede totul, vrea multe, și speră că poate cuceri munții. Doar că aceste motive, care ar trebui să le facă viața frumoasă și mai ușoară, de multe ori îi pot transforma pe adolescenți în victime.

Așa că, anul trecut, fetele de la Cahul au luat la pas raionul și au organizat în peste 20 de școli seminare informative despre ce este traficul de ființe umane, cine poate fi victimă acestui proces, cine poate fi traficant și, cel mai important, cum putem preveni acest lucru.

Campania “Vindem Artă NU Oameni” de acum un an a avut success. Prin intermediul ei au fost informați aproximativ 1 000 de copii, dar și profesori.

Fiecare copil care a participat la această campanie a fost îndemnat să redea printr-o lucrare artistică cum vede el traficul de persoane. Iar lucrările adunate de la micii artiști au ajuns la expoziția care s-a organizat la finalul campaniei, în ziua în care se marchează la nivel internațional ”Ziua europeană împotriva traficului de persoane”. Lucrările create ne-au uimit atât pe noi, cât și pe vizitatori.

Tot în acea zi, pe 18 octombrie, în scuarul teatrului B.P. Hașdeu din orașul Cahul, copii au avut posibilitatea să vizioneze o piesă de  teatru, jucată special pentru ei de către actorii teatrului din Cahul. Cei care s-au implicat activ au fost premiați cu diplome de participare și au avut posibilitatea să fie prezenți la un concert dedicat acestei zile, cu invitatul special, Capushon.

Ce surprize are în acest an campania ”Vindem Artă, NU Oameni”

Astfel, dat fiind  faptul că anul trecut Republica Moldova a ocupat locul 11 în lume privind traficul de ființe umane, iar anul acesta e pe locul 37, ceea ce ne bucură și vrem să credem că măcar un pic am contribuit și noi la ridicarea acestui rating, am decis să continuăm cu campania noastră. Și dacă anul trecut am ajuns în aproximativ 20 de școli din raionul Cahul, anul acesta vrem să mergem în alte 20 de școli din raion, dar și să depășim un pic hotarele și să ajungem și în școli din raioanele Cantemir, Leova și Vulcănești.

Așadar, pe data de 19 septembrie 2016 am început seminarele în școlile din raion, iar până la 22 octombrie urmează să ajungem și în raioanele învecinate.

Dacă anul trecut am reușit să colectăm aproximativ 120 de lucrări făcute de copii, anul acesta sperăm să depășim cu mult această cifră. La finele campaniei din acest an vor fi și mai multe surprize. Va fi o piesă de teatru, copiii vor primi diplome și premii de participare, iar cireașa de pe tort va fi grandiosul concert de pe 22 octombrie 2016, care-i va avea ca oaspeți de onoare pe Capushon, Guz și Stela Botez.

Dat fiind faptul că Ziua europeană împotriva traficului de persoane se marchează pe data de 18 octombrie, iar copiii sunt la ore în acea zi, noi am decis s-o sărbătorim într-un mod neobișnuit – printr-un desen graffiti pe pereții de la intrarea în orașul Cahul. Desenul urmează să fie executat de două voluntare din Cahul.

Fiți cu ochii pe noi, în zilele următoare o să revenim cu noi detalii.

Doar cu NEXUS migrează pregătit, revino mulțumit!

 

 

Ce-ți oferă NEXUS?

  • Servicii gratuite de consultanță referitoare la migrație
  • Informații ample, veridice și din surse autorizate
  • Asistență individuală și suportul întregii echipe
  • Soluții din partea partenerilor noștri
Dacă te-am convins, devino clientul nostru completând câmpurile de mai jos.