Atelierul gratuit despre Green Card - de ce trebuie să vii și tu!

  • Atelierul gratuit despre Green Card - de ce trebuie să vii și tu!
Au mai rămas două zile până la atelierul de instruire ”Green Card? Înregistrează-te singur. Noi îți arătăm cum” și din acest motiv mi-am propus să aflu de la colegii mei - Radu Tucan și Alexandru Băieșu - despre ce va fi acest seminar, cum va fi și de ce nu trebuie să-l ratezi.

Radu, înțeleg că peste tot acum se vorbește despre Green Card și oamenii au nevoie de mai multe informații, voi ce ați pregătit la atelier?

La acest atelier va fi descris procesul de obținere a vizei Green Card în totalitate. Vom vorbi nu doar despre procesul de înscriere și completare a formularului, ci și despre înregistrarea și etapele care urmează după ce persoana va fi extrasă la loterie.

Înțeleg că este un proces care durează și are mai multe etape. Care sunt ele, cât trebuie să aștepte omul în general până primește viza?

La obținerea Green Card-ului sunt mai multe etape, sau hai să le spunem trepte. Totul începe cu înscrierea pentru loterie, aceasta e prima etapă. În acest an startul e pe 4 octombrie și durează până pe 7 noiembrie. Apoi, în luna mai, anul viitor, se face extragerea loto. Din moment ce aceștia au fost aleși, adică au câștigat la loterie, începe o procedură mai complexă. Ceea ce înseamnă, în primul rând,  interviu la ambasada SUA, apoi ambasada îți solicită pachetul necesar de acte, urmează controlul medical la punctul autorizat de SUA. La noi în țară e vorba de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).

În final, cei care s-au înscris la loterie anul acesta și au trecut cu succes toate etapele și verificările vor avea posibilitatea să intre în SUA abia în 2018.

În fiecare an trebuie să aștepți atât, sau e vorba doar de anul 2016?

Da, în mod normal atât durează.

Din ceea ce spui rezultă că este important nu doar să fii extras la loterie, dar trebuie să mai treci cu brio și alte etape?

Faptul că ai fost extras la loterie nu-ți garantează că vei și primi Green Cardul. Pentru că trebuie să treci toate verificările și controlul medical. După aceasta, dacă guvernul SUA îți va accepta candidatura, atunci vei primi Green Card-ul. Și chiar dacă vei primi Green Card nimeni nu-ți garantează că vei putea intra pe teritoriul SUA. Pentru că la frontieră trebuie să treci un nou control, pentru că de securitatea frontierei răspunde o cu totul altă autoritate. Dacă nu corespunzi cerințelor, n-ai să poți intra în America. Bine, acestea sunt cazuri unice, dar se poate întâmpla.

Cetățenii Republicii Moldova se află în top 5 printre țările din Europa care primesc cele mai multe Green Card-uri. De ce se întâmplă acest lucru? Depun foarte mulți sau SUA cumva ne favorizează?

Sunt ambele motive. Da, foarte mulți depun cereri pentru Green Card, media este de peste 100 000 de moldoveni, anual. Anul trecut au depus 120 000 de persoane. Logic, aceștia care se înscriu mai au și familii. Dacă e să luăm și rudele celor care depun, atunci ar ieși în total în jur de 190 000.

Ceea ce ține de favorizare. Oricum SUA acordă mai multe Green Card-uri țărilor mai slab dezvoltate. Sunt multe țări foarte bine dezvoltate care nici măcar n-au voie să participe la loterie, cum ar fi Marea Britanie, spre exemplu. Și dacă ar fi să ne uităm printre statistici, cel puțin țări dezvoltate cum ar fi Germania, Grecia, Italia, Franța, primesc foarte puține Green Card-uri.

Alexandru, dacă 120 000 de moldoveni depun anual pentru Green Card, plus rudele lor, atunci iese că ne ridicăm aproximativ la cifra de 200 000. Dacă e să fac un calcul, iese că în jur de 8-10% din populația țării anual depune la Green Card?

Cam așa, în jur de 120 000 de gospodării, cu toți membrii familiei. Și de obicei depune la Green Card populația activă, nu depun pensionarii. Și dacă avem în jur de 1 milion de persoane active, dintre care 120 000 depun doar la Green Card, deci cifra este destul de mare.

Există vreo statistică care să arate câți din cei care au fost selectați la loterie pleacă în SUA?

Noi nu avem asemenea cifre și nici nu cred că cineva poate să ni le spună, cel mai probabil doar Guvernul SUA deține aceste informații. Pentru că de fapt nu sunt doar 50 000 de câștigători ai Green Card-ului, deoarece pe lângă ei mai sunt și membrii familiei și, respectiv, această cifră se ridică la 90 000, dar din anumite motive tehnice, fie din lipsă financiară, până la urmă în SUA ajung tot în jur de 50 000 de cetățeni noi, cu Green Card. Din acest motiv este aproape imposibil să duci o evidență strictă a celor care ajung în SUA.

De ce moldoveni ar trebui să vină la acest atelier la voi și nu în altă parte?

Cei care vor să se înscrie la Green Card au de fapt două opțiuni: 1) - să învețe să completeze singuri formularul pentru Green Card, ceea ce reprezintă un lucru nu foarte complicat, dar evident, trebuie să știe câteva detalii; sau 2) - să caute pe cineva care să-i învețe, desigur, dacă nu vor să nimerească peste firmele și agenții care pot să le asigure înregistrarea la Green Card, dar care într-un final vor cere bani. Așa că fiecare trebuie să aleagă. Și eu zic că la NEXUS este sigur, plus că noi îi învățăm gratuit să facă acest lucru.

O să fie și exerciții practice la seminar sau o să fie doar partea teoretică?

Din păcate n-o să avem posibilitatea să exersăm cu fiecare om separat cum să completeze și să facem exerciții practice. Noi am pregătit o prezentare foarte detailată despre tot ce înseamnă Green Card. Dar dacă va fi absolut nevoie de acest lucru, pe perioada în care vor începe înscrierile pentru loterie, ei pot veni personal să completeze aceste formulare, dar cu suportul nostru. Și noi pe fiecare în parte îi vom ajuta, dacă va fi necesar să se înscrie la Green Card.

Vino și tu la atelierul ”Green Card. Înregistrează-te singur. Noi îți arătăm cum” pe 30 septembrie și 4 octombrie, ora 16:00. 

Doar cu NEXUS migrează pregătit, revino mulțumit!

 

Другие статьи

    Notice (8): Undefined index: title_rom [APP/View/Elements/pages/view.ctp, line 72]
  • Notice (8): Undefined index: title_rom [APP/View/Elements/pages/view.ctp, line 72]
  • Notice (8): Undefined index: title_rom [APP/View/Elements/pages/view.ctp, line 72]

ЧТО ТЕБЕ ПРЕДЛАГАЕТ НЕКСУС?

  • Бесплатные консультации по вопросам миграции
  • Исчерпывающую и точную информацию из надёжных официальных источников
  • Индивидуальную помощь и поддержку всей команды
  • Решения от наших партнёров
Если мы убедили тебя, стань нашим клиентом заполнив поля ниже.