7 mituri despre migranți

  • 7 mituri despre migranți
Când vine vorba despre migranți, sunt multe păreri de auzit, și nu întotdeauna pozitive: migranții ”fură” locurile de muncă ale băștinașilor, contribuie la sporirea criminalității și a corupției, nu respectă cultura și regulile din țara de destinație… Nimic mai fals!

Adesea aceste prejudecăți sunt bazate pe percepții personale, faptele și cifrele vorbind despre o cu totul altă realitate. Agenția internațională de știri și studii umanitare IRIN și-a propus să distrugă miturile legate de migrație, înarmându-se cu date și dovezi aduse de oamenii de știință.

Mitul 1: Migranții sunt oameni săraci în pragul disperării.

Fapte: Nimic altceva decât o iluzie. În realitate este nevoie de resurse considerabile pentru a putea pleca la depărtări atât de mari pe termen lung. Hein de Hass, co-directorul Institutului Internațional pentru Migrație din cadrul Universității de la Oxford subliniază că decizia de a migra este una foarte rațională, bazată pe o evaluare minuțioasă și obiectivă a oportunităților prezente în altă țară. Acest lucru e posibil grație unui anumit nivel de educație și accesului la media modernă.

Mitul 2: Controalele de frontieră riguroase și reglementările mai aspre vor reduce migrația ilegală.

Fapte: Migranții și solicitanții de azil recurg la intrarea iregulară într-o țară, atunci când nu sunt alternative legale. Adesea ei apelează la tot felul de contrabandiști și folosesc rute care-i expun la pericole pentru viață. Presa e plină de istorii tragice în acest sens. Bunăoară, cazurile în care vapoarele naufragiază răpind viața a sute de oameni dorind să ajungă în Europa, nu fac decât să devieze fluxurile migrației iregulare decât s-o reducă semnificativ. Înăsprirea controalelor de frontieră constrâng migranții circulari pe termen scurt, făcându-i să rămână în țara de destinație pentru o perioadă mult mai mare decât își doresc la început. Și asta tocmai din cauza dificultăților întâmpinate la re-intrare.

Mitul 3: Majoritatea migranților se mută din țările sudice mai puțin dezvoltate în țările nordice dezvoltate.

Fapte: Această mobilitate din ”Sudul sărac” spre ”Nordul bogat” este caracteristică doar la 40%, deci mai puțin de jumătate, din numărul total al migranților din întreaga lume. Potrivit datelor unui sondaj de opinie efectuat de către Organizația Internațională pentru Migrație publicate în Raportul Global pe Migrație 2013, cel puțin o treime din populație migrează dintr-o țară în curs de dezvoltare din Sud într-o altă țară din Sud. Alte 22% migrează dintr-o țară dezvoltată din Nord într-o altă țară din Nord. Un număr mic, dar în creștere (5%), de migranți se mută din Nord spre Sud.

Mitul 4: Migrația este în creștere.

Fapte: E adevărat că numărul migranților internaționali a crescut până la 232 de milioane în anul 2013 (de la 175 de mln. în 2000 și 154 mln. în 1990), dar această cifră este un rezultat al creșterii populației în general. Procentajul migranților ca parte a populației globale a rămas relativ constant: între 2,5 și 3%. Mai multe studii relevă faptul că oamenii din țările de destinație tind să supraestimeze numărul populației alogene, de aici și percepția că sunt ”prea mulți” migranți.

Mitul 5: Migranții ocupă locurile de muncă care în mod normal le-ar reveni nativilor.

Fapte: În țările dezvoltate, în special în timpul creșterii economice, lucrătorii migranți ocupă locurile de muncă cu salarii mai mici, locuri pe care băștinașii nu și le doresc. E adevărat că în timpul unei recesiuni economice competiția pentru astfel de joburi ar putea deveni mai acerbă. În același timp, însă imigrația poate crea oportunități noi în câmpul muncii, mai ales că afacerile migranților deseori implică personal din rândurile localnicilor. Există o corelație puternică între ratele de imigrare și ratele de creștere economică. Când creșterea economică și oportunitățile de angajare scad, la fel scade și imigrarea.

Mitul 6: Migranții storc serviciile sociale și resursele publice.

 

Fapte: În multe state, migranții – în special cei iregulari – nu au acces la serviciile de protecție socială. Un studiu al Universității College de la Londra arată că noii migranți din Marea Britanie au avut o contribuție semnificativă prin plata impozitelor, comparativ cu beneficiile oferite de sectorul public. Același studiu demonstrează că probabilitatea migranților de a primi ajutor social este cu 45 la sută mai micaă decât cea a localnicilor.

Mitul 7: Majoritatea migranților sunt ilegali.

Fapte: Majoritatea migranților intră pe teritoriul unui stat având documentele necesare pentru intrare. Altceva este că nu toți își legalizează actele pentru o ședere pe termen lung. Aceasta și face diferența dintre migranții ilegali și iregulari. Cu toate că numărul migranților fără acte este greu de apreciat, din numărul total al migranților internaționali (atât iregulari, cât și cei cu toate actele în regulă) acesta reprezintă o fracțiune foarte mică.

Am decis să publicăm aceste date în ajunul Zilei Internaționale a Migranților, tocmai deoarece considerăm că migranții sunt oameni raționali care și-au asumat o decizie de a-și schimba viața, făcând față provocărilor. Istoria e plină de exemple remarcabile ale migranților care au lăsat o urmă în țara gazdă și o amintire în țara de origine. Am mai spus și o vom spune – migranții nu reprezintă un risc, ci o oportunitate, iar potențialul acestora trebuie valorificat.

Ce-ți oferă NEXUS?

  • Servicii gratuite de consultanță referitoare la migrație
  • Informații ample, veridice și din surse autorizate
  • Asistență individuală și suportul întregii echipe
  • Soluții din partea partenerilor noștri
Dacă te-am convins, devino clientul nostru completând câmpurile de mai jos.