Avem șase centre NEXUS în țară. Acum suntem și la Rezina.

  • Avem șase centre NEXUS în țară. Acum suntem și la Rezina.
  • Avem șase centre NEXUS în țară. Acum suntem și la Rezina.
Această toamnă am încheiat-o frumos. Chiar în ultima zi de noiembrie am lansat cel de-al șaselea centru NEXUS din țară. Da, acum suntem și la Rezina. Deși ne cunoaștem foarte bine meseria și ne-am obișnuit cu lansările, oricum emoțiile sunt mari, atât în perioada când ne pregătim de marele eveniment, cât și în ziua lui. Și pe 30 noiembrie n-a fost o excepție, emoții mari și așteptări tot atât de mari a avut întreaga echipă.

La deschiderea noului centru au fost prezenți oaspeți din întreaga țară. Mulți dintre ei ne-au felicitat pentru munca pe care o facem, pentru echipa dedicată pe care o avem și profesionalismul de care dăm dovadă.

Prima care a salutat inițiativa  și care i-a îndemnat pe cei prezenți să profite de serviciile NEXUS a fost Eleonora Graur, președinta Raionului Rezina. Ea a vorbit despre necesitatea Centrului NEXUS în Rezina, dar și despre beneficiile pe care le aduce acest Centru: ”Cu ajutorul acestui proiect o să încercăm să-i informăm pe toți cei care sunt implicați în procesul migrației și aici mă refer nu doar la cei care pleacă din țară. Dar și la cei de peste hotare, pentru că a venit timpul să încercăm să-i aducem acasă. Până la urmă, dezvoltarea raionului nostru depinde de oamenii care se întorc acasă. Și noi suntem obligați să le creăm acele condiții ca ei să revină în teritoriu”.

Și primarul de la Rezina, Simion Tătaru, s-a bucurat de oportunitatea de a avea în localitate un Centru NEXUS: ”Trebuie să recunoaștem că administrația publică locală are o lacună. Noi nu avem o asistență pe care să le-o oferim mgranților care sunt în dificultate. Sperăm ca Centrul NEXUS Rezina va reuși să ofere asistența necesară migranților, ca aceștia să se poată descurca mai bine”.

Ulrike Bruderle, coordonator interimar al Proiectului NEXUS Moldova și director adjunct IASCI, a mulțumit celor care au fost prezenți la lansarea noului Centru și a ținut să menționeze odată în plus care este menirea, dar și scopul NEXUS: ”De fapt, NEXUS este un proiect pilot în Moldova, cu siguranță ați observat că motto-ul nostru este ”migrează pregătit, revino mulțumit ”. Noi cunoaștem că migrația este un fenomen decizional în Moldova. Deși este o țară mică, are o rată de migrație foarte mare. Sunt o mulțime de organizații și instituții atât în țară, cât și peste hotare, care se uită la migrație ca la un fenomen negativ. Noi încercăm să evidențiem părțile pozitive ale acestui fenomen de mobilitate modernă.”

La lansarea Centrului au fost prezenți și partenerii noștri de la nivel național. Olga Coptu, șefa Biroului pentru relații cu diaspora, a fost alături de noi. Ea a vorbit atât despre importanța de a ne schimba atitudinea față de migrație, cât și despre reușitele NEXUS din ultimii ani: ”Sunt aici ca să felicit locuitorii orașului Rezina, pentru că de astăzi au obținut nu doar un loc unde să se informeze și unde să vină cu întrebări din domeniul migrației, ei au obținut un prieten. Și aici mă refer la activitățile făcute de NEXUS în toți acești ani: concursuri pentru copii, platforme pentru maturi etc. Tot ce gândește echipa NEXUS este bine întâmpinat în teritoriu și este bine văzut de cei de la guvern. Noi salutăm aceste inițiative, BRD-ul va continua să susțină acest proiect și sperăm ca relațiile noastre să fie durabile. Sperăm să aveți cât mai multe Centre de acest gen. Este foarte important ca ele să fie la nivel local. Pe alocuri BRD are de învățat sau avem de conlucrat cu NEXUS ca să ajungem la nivelul întâi și doi ca să lucrăm cu migranții”.

Radu Danii, reprezentantul SDC Moldova, a ținut să puncteze ca și la deschiderea Centrului NEXUS Cimișlia că ne facem treaba la cel mai înalt nivel: ”NEXUS își atinge în mod consecvent scopul, își crește rețeaua și capacitățile de a îmbunătăți viețile oamenilor din Moldova. Lucru pentru și cu sprijinul APL-urilor a reprezentat în tot timpul o prioritate pentru guvernul Elveției, indiferent de sector. Credem că centrarea pe nivel local, atunci când vine vorba de activitățile în domeniul migrației și dezvoltării, are un mare sens deoarece migranții sunt dispuși să contribuie la dezvoltarea comunităților din care fac parte, ei fiind încă destul de strâns legați de acele comunități din care au plecat. Din păcate, această legătură dintre migrație și nivelul local este puțin explorată, atât în Moldova cât și în alte țări. Prin programul nostru în domeniul migrației și dezvoltării, program din care face parte și NEXUS, încercăm să acoperim acest gol și să facem ca administrația locală să lucreze cât mai aproape cu migranții. În general, proiectul NEXUS este printre puținele inițiative care reușește să răspundă în mod argumentat și armonios aspirațiilor migranților și necesităților din comunitățile Moldovei, incluzând în această schemă și contribuția sectorului privat”.

Cornelia Ciofu, managerul centrelor NEXUS, cea care are grijă de funcționalitatea și mobilizarea echipelor, a mulțumit APL-ului de la Rezina pentru sprijinul pe care l-a oferit la deschiderea celui de-al șaselea centru NEXUS din țară: ”Noi suntem o rețea de șase centre deja, inclusiv un centru virtual (www.nexusnet.md) și avem menirea de a informa, dar totodată de a face persoanele care se adresează la noi să se simtă bine. Asta înseamnă o abordare centrată pe client. Noi încercăm să venim cu răspunsuri elocvente pentru toți cei care apelează la serviciile NEXUS. Noi nu avem răspunsuri șablonate. Noi încercăm să înțelegem de fiecare dată necesitățile și să venim cu acele soluții care sunt mai aproape de persoanele care se adresează la noi”.

Iar la finalul ceremoniei de lansare, cel mai emoționat dintre toți, directorul Centrului NEXUS Rezina,  Ghenadie Gaidibadi, a mulțumit pentru oportunitatea de a face parte din echipa NEXUS, dar și pentru sprijinul și susținerea pe care le-a primit din partea APL Rezina.

În prezent, puteți beneficia de serviciile noastre la Ungheni, Edineț, Cahul, Chișinău, Cimișilia, Rezina, dar și la Centrul virtual (www.nexusnet.md) unde puteți adresa întrebări și afla informația necesară.

Centrul NEXUS Rezina activează în incinta Primăriei din orașul Rezina. Vă puteți adresa pentru consultații în fiecare zi, de luni până vineri, de la 09:00 la 18:00

Doar cu NEXUS migrează pregătit, revino mulțumit!    

Ce-ți oferă NEXUS?

  • Servicii gratuite de consultanță referitoare la migrație
  • Informații ample, veridice și din surse autorizate
  • Asistență individuală și suportul întregii echipe
  • Soluții din partea partenerilor noștri
Dacă te-am convins, devino clientul nostru completând câmpurile de mai jos.